U nas tradycyjnie rosołek z kaczki i jeleń – jem to danie dziś 3 dzień z rzędu 😀 (nie, nie zbrzydło mi, jutro też zjem taki sam zestaw :p)
Wielokrotnie powtarzałem pewną kwestię, podczas wszelkiego rodzaju warsztatów kulinarnych, czy indywidualnego gotowania u kogoś w domu. Uważam, że
dziczyzny nie powinno się psuć, zmieniając jej smak. Czy to przez barbarzyńskie marynowanie w kwaśnych maceratach, czy przez zabijanie naturalnego, aromatu/smaku mocnymi ziołami, czy wręcz różnego rodzaju wódką. Już lepiej po obiedzie napić się dobrej gorzały, niż puszczać w przewody wentylacyjne :p
No dobra, skoro nie można kilka dni czekać aż mięso skruszeje, to jak to zrobić? SZYBKO! 🙂
Musimy mieć siekacz/szteker/nakłuwacz do mięsa (kosztują różnie, od kilku złociszy do kilkudziesięciu, zależy ile ostrzy mają, im więcej, tym lepiej/wygodniej/szybciej/łatwiej robić).
Potrzebujemy na 1 porcję:
– siekacz/szteker do mięsa
– jeden ukrojony plaster z udźca jelenia
– 1-2 łyżki smalcu
– sól, pieprz
Wykonanie:
– mięso kładziemy na desce (najlepiej drewnianej)
– nakłuwamy siekaczem po kilka razy w każdym miejscu
– obracamy, znowu nakłuwamy po kilka razy w każdym miejscu, żeby nożyki poprzechodziły przez surowiec i porozcinały wiązania
– mięso zrobi nam się większe/płaskie, tak ma być, jeśli będzie za duży, przeciąć na pół (mój kotlet miały 240 g, więc nie było szans, żeby się zmieścił, dlatego przeciąłem i mam dwa 🙂
– rozgrzewamy patelnię tłuszczem
– ostrożnie kładziemy jelenia
– smażmy na ostrym ogniu po 3-4 min z każdej strony
– dopiero teraz lekko solimy i pieprzymy (a najlepiej to w ogóle na talerzu by było doprawić)
– przekładamy z patelnie na deskę na 1-2 min, żeby mięso odpoczęło i można przekładać na talerz i jeść
Warzywa:
– 1/2 obranej marchewki
– 1/4 oczyszczonego pora
– 1/2 obranej cebuli
– 1/2 obranej pietruszki
– garść jarmużu
– 100 g wędzonej surowej słoniny (możesz dać smalcu)
– sól, pieprz
Wykonanie:
– warzywa kroimy czym chcemy i jak umiemy – ja pokroiłem nożem karbowanym “w frytki”
– słoninę kroimy w drobną kostkę
– rozgrzewamy patelnię z słoniną przez 2-3 min
– dorzucamy wszystkie warzywa
– podsmażamy 3-4 min
– lekko solimy i pieprzymy
– wlewamy 1/2 szklanki zimnej wody lub rosołu
– przykrywamy pokrywką, dusimy 2 min
– nakładamy na talerz a obok kotlety z jelenia
A co z ołowiem w dziczyźnie zabijanej przez myśliwych? myśliwi każdego roku wraz z amunicja wprowadzają do środowiska setki ton szkodliwego ołowiu. Norwedzy od dawna ostrzegają przed podawaniem dziczyzny dzieciom i kobietom w ciąży.