Kasza z leczo

Jesienna kolacja – kasza z leczo z cukinii
Cze艣膰 馃檪
Dzi艣 poka偶臋 Wam szybk膮 kolacj臋. W sumie jak tak patrz臋, to nawet to mo偶e by膰 danie VEGA艃SKIE O_o  馃檪 wystarczy u偶y膰 olej kokosowy zamiast smalcu, czy mas艂a.  Uwielbiamy z Tygryskiem kasz臋 gryczan膮. Oczywi艣cie, pewnie zaraz kto艣 rzuci kamieniem, 偶e kasza nie jest paleo. Matko Bosko! Szaleniec 贸w nie wie chyba o tym, 偶e
komputer, internet, ciep艂a woda i kibelek w domu z dzia艂aj膮c膮 sp艂uczk膮, te偶 nie jest paleo :p
Dlaczego szybk膮? W zasadzie w czasie, kiedy gotuje si臋 kasza robimy sos. Nast臋pnie cedzimy kasz臋, i sk艂adamy gotow膮 kolacj臋 馃檪 Z tego miejsca pozdrawiam te偶 moj膮 kochan膮 te艣ciow膮, kt贸ra da艂a mi kilka s艂oik贸w z pomidorami z ogr贸dka 馃檪
Sk艂adniki:
– 100 g bia艂ej kaszy gryczanej (jak kto艣 jest du偶ym facetem i co艣 膰wiczy to 150 g kaszy)
– 1/2 marchewki
– 1/2 pietruszki
– 1/2 cebuli
– 1 z膮bek czosnku
– 1/4 cukinii
– 2 艂y偶ki koncentratu pomidorowego lub s艂oik od te艣ciowej
– 1-2 艂y偶ki smalcu lub mas艂a klarowanego
– s贸l, pieprz

Wykonanie:
– kasz臋 p艂uczemy na sicie i wrzucamy na wrz膮c膮 osolon膮 wod臋 ( 100 g na p贸艂 litra wrz膮tku)
– gotujemy 10 minut i odcedzamy na sicie
– w czasie, gdy gotuje si臋/odcedza kasza, obieramy marchew i pietruszk臋, cebul臋 i czosnek. Je艣li cukinia jest ma艂a to nie obieramy
– kroimy warzywa jak kto umie (byle bez palc贸w :p)
– rozgrzewamy w garnku t艂uszcz (po co brudzi膰 i garnek i patelni臋? :p)
– zasma偶amy wszystkie warzywa (mo偶na razem wrzuci膰)
– zasma偶amy, mieszamy przez 2-3 minuty
– dodajemy 1/2 szklanki zimnej wody
– przykrywamy pokrywk膮, dusimy 3 minuty
– lekko solimy i pieprzymy
– k艂adziemy nasze warzywka na na艂o偶on膮 na talerz kasz臋

Uwagi:– oczywi艣cie, mo偶na doda膰 sobie zi贸艂, jakie kto lubi (oregano, tymianek, czy zio艂a prowansalskie)
– mo偶na doda膰 艂y偶eczk臋 musztardy do warzyw (ja wol臋 chrzan :P)

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

*