Dynia makaronowa z wątróbką gęsią

Cześć 🙂
Dynia makaronowa. Takie śmieszne warzywo 🙂 Po upieczeniu gdy ruszysz miąższ widelcem, ma strukturę jakby były kawałki makaronu 🙂 W smaku nie jest taka “paćkowata” jak zwykła dynia.
Przekrawam wzdłuż na pół, usuwam
pestki i miąższ. Piekę w piekarniku około 30 min w 200 st.C
Po upieczeniu wyjmuję i jak trochę przestygnie wyjmuję łyżką miąższ do jakiejś miski/pudełka i mam na kilka obiadów.
Wątróbkę z gęsi zrobiłem szybko 🙂
– 1 obrana, pokrojona cebula
– kilka pokrojonych pieczarek
– 200 g wątróbki z gęsi
– sól, pieprz
– 2 łyżki smalcu (ja dałem sadło)
– łyżka majeranku

Wykonanie:
– wątróbkę rzucam na gorącą  suchą patelnię
– dodaję tłuszcz
– podsmażam po 2 min z każdej strony
– dodaję pokrojoną cebulę i pieczarki
– mieszam i przykrywam pokrywką
– duszę 5-7 min
– podnoszę pokrywkę, lekko solę i pieprzę, dodaję majeranek
– mieszam
– dodaję trochę dyni makaronowej, mieszam, przykrywam i zostawiam na 2 min, żeby wszystko było gorące (nie grzeję już palnikiem)
Miłego dzionka
Paweł

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*