Ziemniaki z surówką z białej kapusty

Cześć 🙂

Dziś prosta kolacja 🙂
Ugotowane pyry w mundurkach + surówka z białej kapusty (Asia ma dodatkowo grzanki ze smalcu na pyrach). Pyry wkładam do miski z zimna wodą na 15 min, szoruję szczoteczką (taką jak do rąk, ale u mnie ona jest tylko do warzyw :)) Wkładam do garnka, dodaję
kilka łyżek luźnego smalcu, lekko solę i pieprzę. Wykładam na blaszkę i na 30 min do piekarnika na 180 stopni.

Surówka na 4 porcje:
– 1/2 główki białej kapusty
– 2 marchewki
– 1 jabłko
– 1/2 pęczka zielonej pietruszki
– 1/2 pęczka koperku
– 1 łyżka musztardy
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek
– sól, pieprz

Wykonanie:
– do miski w której będziemy robić surówkę wlewamy oliwę + musztardę + trochę soli i pieprzu
– mieszamy aż się zrobi jednolita konsystencja
– kapustę kroimy nożem w cienki paski (kto ma elektryczną szatkownicę, lub nakładkę na maszynkę do mięsa, ten jest zwycięzcą ;p)
– lekko posolić i zamieszać – kapusta będzie się “morzyć”, lekko puści sok i będzie miękka
– marchew obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach i dodać do kapusty
– jabłko zetrzeć na tarce i dodać do kapusty (ja nie obieram)
– koperek i pietruszkę posiekać i dodać do surówki
– zamieszać, doprawić

Miłego wieczorku 🙂
Paweł i Asia

One Comment

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*