Cześć 🙂
Pyszne i wspaniałe, rozpływające się w ustach. Smakują wybornie na ciepło, ale i na zimno. Tak jak wczoraj Wam pokazywałem, spakowane w pudełko do biura 🙂 Dziś będzie jak je zrobiłem. Zamiast
ziemniaków jest dynia z cukinią duszone na smalcu i kapusta modra. Z kapustą jest ciekawa sprawa. W poznaniu robiłem modrą z jabłkami, rodzynkami i cynamonem (babcia Asi jeszcze goździki dodawała) a w Opolu się zdziwiłem, że robią ją na słono na smalcu z boczkiem. Ciekawa jestem jaką wolisz w Twoim regionie?
Składniki:
- 2 kg żeberek
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
- wolnowar :p
Wykonanie:
- żeberka kroję na kawałki, tak, żeby po 2-3 kostki były w środku
- mięso wrzucam do miski
- dodaję miód i musztardę
- solę i pieprzę ( soli to z pół łyżki daję, pieprzu 1/2 łyżeczki)
- mieszam dokładnie, żeby mięso równo załapało przyprawy
- wkładam do misy wolnowaru
- odpalam wolnowar na 8 godzin
Uwagi:
- ja zawsze odpalam wolnowar na noc, włączam o 23 i wyłączam rano
- mięso zostawiam w misie do wystudzenia (kilka godzin) i zimne przekładam do lodówki
- sos który powstał zlewam do jakiegoś słoika
- mięso odgrzewam w rondelku używając sosu ze słoika (po odgrzaniu sos wraca do słoika :))
Bez wody? nie przypali się?
nic a nic i jeszcze z pół litra płynu będziesz miał na koniec 🙂