Żeberka w musztardzie i miodzie z wolnowaru

Cześć 🙂

Pyszne i wspaniałe, rozpływające się w ustach. Smakują wybornie na ciepło, ale i na zimno. Tak jak wczoraj Wam pokazywałem, spakowane w pudełko do biura 🙂 Dziś będzie jak je zrobiłem. Zamiast
ziemniaków jest dynia z cukinią duszone na smalcu i kapusta modra. Z kapustą jest ciekawa sprawa. W poznaniu robiłem modrą z jabłkami, rodzynkami i cynamonem (babcia Asi jeszcze goździki dodawała) a w Opolu się zdziwiłem, że robią ją na słono na smalcu z boczkiem. Ciekawa jestem jaką wolisz w Twoim regionie?

Składniki:
  • 2 kg żeberek 
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu 
  • sól, pieprz
  • wolnowar :p
Wykonanie:
  • żeberka kroję na kawałki, tak, żeby po 2-3 kostki były w środku 
  • mięso wrzucam do miski 
  • dodaję miód i musztardę 
  • solę i pieprzę ( soli to z pół łyżki daję, pieprzu 1/2 łyżeczki)
  • mieszam dokładnie, żeby mięso równo załapało przyprawy 
  • wkładam do misy wolnowaru 
  • odpalam wolnowar na 8 godzin
Uwagi:
  • ja zawsze odpalam wolnowar na noc, włączam o 23 i wyłączam rano
  • mięso zostawiam w misie do wystudzenia (kilka godzin) i zimne przekładam do lodówki
  • sos który powstał zlewam do jakiegoś słoika
  • mięso odgrzewam w rondelku używając sosu ze słoika (po odgrzaniu sos wraca do słoika :))

2 komentarze

  1. Anonimowy

    Bez wody? nie przypali się?

  2. nic a nic i jeszcze z pół litra płynu będziesz miał na koniec 🙂

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*