Tatar z jelenia w tymiankowych warzywach

Cze艣膰 馃檪
Lubi臋 warzywa, w zasadzie tak samo mocno jak mi臋so. Najlepiej, 偶eby by艂o to i to 馃檪 A dziczyzn臋, to ju偶 w og贸le lubi臋 馃檪
Jaki艣 czas temu kto艣 si臋 dziwi艂 w komentarzach, 偶e daj臋 do dziczyzny papryk臋. Owszem, daj臋, daj臋 mn贸stwo rzeczy. Zawsze podkre艣lam, 偶e jedyne co nas ogranicza w kuchni, to nasza wyobra藕nia. Na czym podsma偶am warzywa? Najcz臋艣ciej na smalcu. Z dw贸ch powod贸w
– jest tani (hura!) i bardzo go z Asi膮 lubimy. Czasami u偶ywam oleju kokosowego, ale to przewa偶nie jak co艣 Asi szykuje, ja niespecjalnie go lubi臋 (co ciekawe, mleko kokosowe – uwielbiam :p). Lubi臋 te偶 czasem u偶y膰 mas艂a klarowanego, no i jak si臋 trafi to 艂oju wo艂owego. A gdy zamawiam mi臋so po 艣winiobiciu, to jeszcze sad艂a troch臋 mam 馃檪

Potrzeba na 1 porcj臋:
Tatar:
– 100 g jelenia
– s贸l, pieprz
– 1 艂y偶ka oliwy z oliwek
Wykonanie:
– mi臋so zmieli膰
– posoli膰, popieprzy膰
– doda膰 oliw臋
– wymiesza膰, uformowa膰 kulk臋

Warzywa:
– 1 marchew
– 1 pietruszka
– 1 papryka
– 2 艂y偶ki smalcu
– 3-4 ga艂膮zki tymianku

Wykonanie:
– marchew i pietruszk臋 obra膰 i pokroi膰 jak kto umie
– papryk臋 przekroi膰 na p贸艂, usun膮膰 ogonek i gniazdo nasienne
– na patelni rozgrza膰 t艂uszcz
– wrzuci膰 warzywa (mog膮 by膰 wszystkie razem)
– doda膰 tymianek
– posoli膰, popieprzy膰
– posma偶y膰 3-4 minuty
– przykry膰 pokrywk膮 i dusi膰 z 8 minut
– warzywa prze艂o偶y膰 na talerz i doda膰 tatar

Uwagi:
– dlaczego tymianek w ga艂膮zkach, a nie pokrojony? Bo nie lubi臋 gdy kawa艂ki ga艂膮zki tymianku robi膮 za nici dentystyczne :p a  du偶膮 ga艂膮zk臋 艂atwo wyci膮gn膮膰, a sw贸j smak odda potrawie

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

*