Placki z batatów

Siema!

Dziś na kolację węgle. Zima jest, wszyscy w piecach palą, smog jest teraz tematem chodliwym. Zarabiają producenci filtrów, maseczek itd. Także, wszyscy się cieszą, temat jest, kasa leci, a Ty biedny człowieku się truj
.
No ale ja nie o tym, ja nie o tym 🙂

“Zacznij jeszcze raz Sebastaian” jak to mówiła pani w podstawówce do kolegi.

Placki z batatów  BANAŁ!
Trzy składniki:
– 1 batat

– 1 jajko 
– 2 łyżki smalcu 
Jak zrobić? Szybko! 😀 
– Obierasz batata jak pyrę z skórki 
– trzesz batata na tarce na grubych oczkach 
– wbijasz jedno jajko 
– lekko solisz 
– mieszasz rózgą, lub widelcem 
– na patelni rozgrzewasz 2 łyżki smalcu
– łyżką od zupy nabierasz batatowe ciasto i kładziesz na rozgrzany tłuszcz na patelnię
– lekko łyżką “klepiesz” i zaraz kładziesz następny placek 
– najlepiej tak po 4 placuszki kłaść (łatwiej się obraca)
– smażymy na średnim ogniu około 4 minut z każdej strony 
– przekładamy na talerz i można jeść
My z Asia nic nie dodajemy, po prostu od razu je zjadamy :p 
Smacznego wieczoru!

Paweł i Asia 🙂

2 komentarze

  1. Anonimowy

    A jak nie moge jajek?:(

  2. to robisz frytki z batatów

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*