Piecze艅 ze schabu z wolnowaru duszona z figami

Cze艣膰 馃檪
Figi. Kojarz膮 mi si臋 z powiedzeniem “figa z makiem”. Nie jest to m贸j ulubiony owoc, w zasadzie to nie lubi臋 fig. Jedyna opcja, to suszone figi mi smakowa艂y. Pr贸bowa艂em ju偶 r贸偶nych 艣wie偶ych fig,
sprowadzanych z r贸偶nych cz臋艣ci 艣wiata, przez r贸偶nych dostawc贸w. Nie mog艂em zrozumie膰 co takiego dobrego w tym jest, c贸偶 nie m贸j smak (wyj膮tkiem by艂 comber z jelenia w sosie figowym, dusili艣my figi w winie, troch臋 demi glace, sok z mi臋sa i to by艂o niez艂e :p) Nasza ziomka z biura pojecha艂a na wakacje do Chorwacji i przed wyjazdem m贸wi艂a mi, 偶e przywiezie 艣wie偶e figi, kt贸re sama pozbiera z drzewa. Oczywi艣cie nie chcia艂em, tym bardziej postanowi艂a mi przywie藕膰, 偶ebym zobaczy艂 czym ona si臋 zachwyca.
No dobra…. jak daj膮 to bierz, a jak bij膮, to uciekaj… wzi膮艂em p贸艂 reklam贸wki 艣wie偶ych fig. Tak wk艂adam 艂ap臋 do siatki, zjad艂em jedn膮 … potem drug膮.. potem trzeci膮 .. jasna cholera, jakie to dobre!
Od razu pomy艣la艂em, 偶e mo偶na by co艣 fajnego z nich zrobi膰.
Dlatego dzisiaj macie fajny, prosty przepis 馃檪
W zasadzie wszystkie przepisy s膮 u nas proste, a te z wolnowaru to ju偶 w og贸le :p

Potrzeba na 4-5 porcji
– 1 kg schabu bez ko艣ci
– 0.5 kg 艣wie偶ych fig (najlepiej z Chorwacji :p)
– 2 艣rednie cebule
– 1 艂y偶eczka soli
– pieprz zio艂owy
– wolnowar
– kilka fig dodatkowo do dekoracji

Wykonanie:
– mi臋so wk艂adamy do misy wolnowaru
– posypujemy sol膮, obracamy z ka偶dej strony i r贸wno solimy
– nast臋pnie tak samo z ka偶dej strony posypujemy pieprzem zio艂owym
– figi myjemy, przekrawamy na po艂贸wki i wrzucamy na mi臋so
– cebul臋 obieramy, kroimy na 膰wiartki (jak jest du偶a to na mniejsze kawa艂ki) i dodajemy do misy wolnowaru
– ustawiamy opcj臋 “low” i nastawiamy na 8 godzin
– po 6 godzinach fajnie podnie艣膰 pokrywk臋 i drewnian膮 艂y偶k膮 obr贸ci膰 mi臋so na drug膮 stron臋 (ale nie trzeba, nic si臋 nie stanie, jak nie obr贸cimy mi臋sa, bo 艣pimy, albo nas nie ma w domu)
– po 8 godzinach duszenia wy艂膮czamy i zostawiamy do wystygni臋cia
– nast臋pnie ca艂膮 mis臋 wk艂adamy do lod贸wki na minimum 7 godzin
– mi臋so wyjmuj臋 i porcjuj臋, nadmiar mro偶臋 osobno w woreczkach razem z sosem
– figi, cebul臋 i naturalny sos przek艂adam do garnka
– dolewam szklank臋 zimnej wody
– zagotowuj臋 i miksuj臋 blenderem
– porcje mi臋sa wk艂adam na kilka minut do gor膮cego sosu, 偶eby si臋 podgrza艂y (nie trzeba gotowa膰)
– uk艂adam na talerzu i dekoruj臋 po艂贸wkami 艣wie偶ych fig


Uwagi:
– co daje w艂o偶enie gotowej potrawy do lod贸wki? Jak dobrze st臋偶eje i wystygnie, to si臋 艂atwiej kroi w plastry – nie rozpada si臋 przy krojeniu
Jak ja robi臋?
– Nastawiam wolnowar o godz.23
– wy艂膮czam o 7 rano
– oko艂o 18 wk艂adam do lod贸wki (jak wracam z pracy)
– wyjmuj臋 z lod贸wki na drugi dzie艅 i kroj臋 mi臋so i robi臋 sos

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

*