Szynka z szynkowaru z sarny, boczku i rydz贸w

Cze艣膰 馃檪
Zrbi艂em wypasion膮 szyneczk臋 馃檪 U偶y艂em moich ulubionych sk艂adnik贸w, czyli mielone mi臋so z sarny, surowy boczek i rydze. Ka偶dy z tych podzespo艂贸w
uwielbiam i mog臋 je艣膰 w k贸艂ko :p Dlatego postanowi艂em to jako艣 po艂膮czy膰. Pocz膮tkowo my艣la艂em, 偶eby boczek poci膮膰, rozbi膰, na艂o偶y膰 mas臋 mielon膮 z rydzami. Potem jako艣 zwin膮膰 i wrzuci膰 do szynkowaru. Ale potem tak sobie pomy艣la艂em, 偶e co si臋 b臋d臋 bawi艂. Kiedy艣 zrobi艂em szynk臋 z krojonej kark贸wki i by艂a zajebiaszcza, to z tego wyjdzie jeszcze lepsze:) Ca艂a operacja traw艂a trzy dni. Najpierw przygotowanie surowc贸w, nast臋pny dzie艅 parzenie. No i jeden dzie艅, 偶eby si臋 masa 艣ci膮g艂a i trzyma艂a. Robi艂em to maj膮c w pami臋ci naszego majstra. Nasz remontowy miszcz przed przyst膮pieniem do remontu naszego mieszkania mawia艂 “sam jestem ciekaw jak to wyjdzie” . Ja te偶 z niecierpliwo艣ci膮 oczekiwa艂em a偶 otworz臋 szynkowar i zobacz臋 co si臋 urodzi艂o :))

Potrzeba na oko艂o p贸艂tora kilogramow膮 szynk臋:
– sarnina gulaszowa 0,5 kg
– surowy boczek 1kg
– rydze( mro偶one lub 艣wie偶e) 0,2 kg
– czosnek nied藕wiedzi 2 艂y偶ki
– s贸l kamienna niejodowana 1 艂y偶ka
– pieprz zio艂owy 1 艂y偶ka
– szynkowar
– maszynka do mielenia mi臋sa

Wykonanie :
– sarnin臋 zmieli膰 jeden raz na 艣rednich oczkach w maszynce do mi臋sa
– bierzemy du偶膮 misk臋 i wrzucamy do niej zmielone mi臋so
– boczek kroimy w kostk臋 oko艂o 1.5cm na 1.5cm i wrzucamy do miski
– rydze kroimy na ma艂e kawa艂ki, np. na 4 cz臋艣ci i dodajemy do mi臋sa
– wsypujemy s贸l,pieprz i czosnek
– mieszamy r臋kami a偶 masa si臋 r贸wno po艂膮czy
– gotow膮 mas臋  wk艂adamy do szynkowaru
– przyk艂adamy dekiel ze spr臋偶yn膮 i zakr臋camy szynkowar
– wk艂adamy na minimum 12 godzin do lod贸wki
–  na drugi dzie艅 trzeba szynkowar wyj膮膰 tak ze 3 godziny wcze艣niej, 偶eby troche z艂apa艂 temperatur臋 pokojow膮
– szykujemy duzy garnek w kt贸rym zagotowujemy wod臋
– wk艂adamy szynkowar i wbijamy termometr
– gotujemy oko艂o 1.5 godziny a偶 nasza szyneczka dojdzie do temperatury 70 stopni
– wyjmujemy szynkowar( otro偶nie, 偶eby si臋 nie poparzy膰)
– odstawiamy 偶eby szynkowar ostyg艂 – jakie艣 4 godziny
– zimny szynkowar wk艂adamy do lod贸wki na 12 godzin
– wyjmujemy z lod贸wki, odkr臋camy, wyjmujemy szyneczk臋

Uwagi:
– nie otwieramy szynkowaru! jak ju偶 go zakr臋cimy to odkr臋camy dopiero po wystudzeniu


Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

*