Kaczka z wolnowaru

Wesołych świąt ciąg dalszy 🙂 
W naszym nowym wolnowarze zrobiłem kaczkę .

Szybko i
prosto 🙂
– wyciąłem piersi i nogi

–  posoliłem ,popieprzyłem 
–  obsmażyłem na smalcu z każdej strony po 3 minuty 
– do wolnowaru , na dno , włożyłem garść zamrożonej , obranej i pokrojonej marchewki , pietruszki i pory ( warzywa z mojego ogródka 🙂 ) 
– lekko  posoliłem i popieprzyłem warzywa 
– położyłem na nich obsmażone mięso 
– na wierzchu położyłem 2 obrane i przekrojone na połówki cebule 
– ustawiłem wolnowar na funkcję “low”  i 8 godzin sobie pomału chodziło 🙂

Po tym czasie wyjąłem brytfanne , nałożyłem na talerze i miooooodzio !
Mięso jest tak delikatne i kruche , że Asia w ogóle noża nie używała , kroiła mieso widelcem :p
Z korpusu i skrzydeł zrobiłem rosołek 🙂 Także jedno i drugie 8 godzin sobie pykało 🙂

Mięso i warzywa w wolnowarze + surowa kacza wątróbka

Po 8 godzinach wygląda tak

Pyszny rosołek  z  kaczych kości i skrzydeł  🙂

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*