Torcik z wędzonej makreli i buraczków

Kto śledzi naszego bloga , to wie , że trochę warzyw mamy z działki .. trochę dużo :p  .Dyniowatych warzywa już na razie mamy dość , teraz ugotowałem kilka kilogramów buraczków i po kolei będziemy te buraczki przerabiać na pyszne dania 🙂 Dziś prosta i szybka rzecz . Idealne śniadanie dla
kogoś , kto rano wstaje i pędzi przez chatę niczym przeciąg . Wystarczy sobie ugotować lub upiec trochę buraków i w skórkach zostawić  w lodówce . Żeby śniadanie  było jeszcze szybciej , to dzień wcześniej zrobić sobie do obiadu sałatkę z buraczków i część odłożyć do lodówki . Ja makrelę też  dzień wcześniej obrałem ( od razu kupiłem dwie sztuki  , bo Asia ryby lubi , ja z tego tylko trochę zjadam , wolę kiełbasę :p ) . Mając w lodówce gotową sałatkę i obraną makrelę , wystarczy rano wziąć metalowy pierścień ( w kilku marketach widziałem różne pierścienie  za kilka złotych przy dziale z akcesoriami do kuchni ) i po kolei nakładać raz buraczki , raz rybkę i tak na zmianę . Banał , a jak ładnie wygląda śniadanie dla ukochanej osoby 🙂

Sałatka z buraczków :

Na 4 porcję potrzeba :
– 4 buraki upieczone w folii , lub ugotowane ( na parze lub w wodzie )

– 1/2 cebuli 
– 2 łyżki octu jabłkowego 
– 2 łyżki oliwy z oliwek 
– sól , pieprz 

Wykonanie :
– buraczki obrać ze skórki
– zetrzeć na tarce na grubych lub cienkich “oczkach “
– cebulę obrać i pokroić w jak najdrobniejszą kostkę i dodać do buraczków
– dodać ocet i oliwę
– lekko posolić i popieprzyć
– wymieszać łyżką
– spróbować i ewentualnie dodać doli lub pieprzu

Talerz , metalowy pierścień i na zmianę sałatka – ryba

sałatka  – ryba – sałatka – ryba
Proste , nie ?  🙂

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*