Kark贸wka z buraczkami duszonymi w cebuli

Dzi艣 jeden z wielu szybkich obiad贸w  馃檪 Je艣li kto艣 lubi sobie u艂atwia膰 偶ycie w kuchni , tak jak ja , to buraczk贸w piecze , lub gotuje od razu kilka kilo . Wtedy np. przy braku czasu , mo偶na szybko zrobi膰 obiad . Wystarczy buraczki wyj膮膰 z lod贸wki , obra膰 ze sk贸rki , przyszykowa膰 cebul臋 i jakie艣 mi臋so . Ja u偶y艂em
plastr贸w kark贸wki . Dzi臋ki temu , 偶e u偶ywam siekacza do mi臋sa , sma偶enie znacznie si臋 skraca . Po prostu , nie musz臋 si臋 ba膰 , 偶e b臋dzie  twarde w 艣rodku . jak kto艣 baaardzo si臋 b臋dzie stara艂 , to mo偶na tak mi臋so ponacina膰 , 偶e da si臋 je nawet 艂y偶k膮 kroi膰 :p Na jednej patelni sma偶y si臋 mi臋so , a na drugiej dusz膮 w t艂uszczu buraczki z cebul膮 . Ja oczywi艣cie preferuje smalec , ale spokojnie mo偶na na ma艣le klarowanym , a nawet kokosowym t艂uszczu ( buraczki z aromatem kokosa s膮 kozackie w smaku 馃檪  )

Potrzeba na dwie porcje : 
– kilka ugotowanych ( oko艂o 0.5 kg )lub upieczonych burak贸w – o burakach  W TYM MIEJSCU 
– 1 cebula
– 2-3 艂y偶ki smalcu , lub innego t艂uszczu
– 2 plastry kark贸wki ( ka偶dy plaster po oko艂o 200g )
– s贸l, pieprz
– 2 艂y偶ki czosnku nied藕wiedziego

Wykonanie:
– buraki obra膰 , pokroi膰 – ja pokroi艂em w cz膮stki , bo lubi臋 czu膰 co gryz臋 , ale mo偶na w plastry
– cebul臋 pokroi膰 jak kto umie , ja pokroi艂em w pi贸rka
– bierzemy patelni臋 , dodajemy 艂y偶k臋 t艂uszczu , rozgrzewamy na kuchence
– wrzucamy cebul臋 , zasma偶amy z 3 minuty i dorzucamy buraczki
– solimy i pieprzymy
– przykrywamy pokrywk膮 , ustawiamy ma艂y p艂omie艅 i tak z 10-15 min, niech si臋 dusz膮 z cebul膮
– teraz szykujemy mi臋so
– kark贸wk臋 z obu stron solimy , pieprzymy i posypujemy czosnkiem nied藕wiedzim
– nast臋pnie siekaczem dok艂adnie kawa艂ek przy kawa艂ku nak艂uwamy , przez to przyprawy wejd膮 w g艂膮b mi臋sa i poprzecinaj膮 偶y艂y i b艂ony
– bierzemy drug膮 patelni臋 , rozgrzewamy
– na such膮 gor膮c膮 patelni臋 k艂adziemy plastry mi臋sa ( dzi臋ki temu t艂uszcz nas nie opryska)
– dodajemy 艂y偶k臋 t艂uszczu
– sma偶ymy na 艣rednim ogniu po 5 min z ka偶dej strony
– po czym ustawiamy minimalny p艂omie艅, przykrywamy pokrywk膮 i tak z 3 minuty niech sobie jeszcze kark贸weczki  pole偶膮 na patelni
– i nak艂adamy na talerze zawarto艣膰 obu patelni 馃檪

Uwagi :
– je艣li kto艣 chce , to mo偶e sobie buraczki pokropi膰 jakim艣 kwasem , czy to cytryn膮  , czy occtem jab艂kowym/winnym  . Mi takie s艂odkawe tu pasowa艂y i niczym nie zakwasza艂em

Plastry kark贸wki posolone i popieprzone , posypane czosnkiem nied藕wiedzim ,nast臋pnie  potraktowane siekaczem do mi臋sa

obrane ugotowane , pokrojone  buraczki i cebula pokrojona w “pi贸rka”

Buraczki z cebul膮 podsma偶one na t艂uszczu

2 komentarze

  1. Pychota!!! Uwielbiam takie szybkie obiadki i te偶 mam taki siekacz, 艣wietna sprawa:-)

  2. tak , w siekaczu jestem zakochany 馃檪
    Pozdrawiam
    Pawe艂

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

*