Jedziemy dalej z m艂odymi warzywami z dzia艂ki 馃檪 Dzi艣 botwinkowa wersja na
ciep艂o . Tak sobie szykowa艂em warzywka na zup臋 , my艂em i pokroi艂em , bior臋 garnek i co艣 mi nie gra . Roso艂u nie mam …. to znaczy mam , ale zamro偶ony :p Nie chcia艂o mi si臋 czeka膰 a偶 odtaje , w takim razie , zrobi臋 zup臋 na wodzie . Ale tak wodnista b臋dzie za cienka , no to dorzuc臋 smalcu 馃榾 , mia艂em jeszcze kawa艂ek sk贸ry od boczku , kt贸ry uw臋dzi艂em na dzia艂ce .Tak偶e smak wyci膮gn膮艂em z warzywek , aromat ze sk贸ry z boczku , a syto艣膰 z t艂uszczu . Do pe艂ni szcz臋艣cia doprawi艂em zupk臋 艣wie偶ym majerankiem.
Potrzeba na 4-5 porcji :
– p贸艂 kilograma botwiny
– 1 kalarepa
– 4-5 m艂odych marchewek ( same korzenie )
– 1 cebula wielko艣ci pi艂eczki tenisowej
– 3-4 z膮bki czosnku
– 1-2 m艂ode pietruszki ( sam korze艅 )
– 1 m艂ody seler ( bulwa )
– kilka ga艂膮zek 艣wie偶ego majeranku , lub 艂y偶ka suszonego
– co艣 w臋dzonego ( ja da艂em kawa艂ek sk贸ry od boczku , mo偶na da膰 po prostu boczku , albo jakie艣 mi臋so w臋dzone , np. 偶eberka 馃檪 )
– 50 ml octu jab艂kowego
– s贸l , pieprz
– 4 li艣cie laurowe
– 8 kulek ziela angielskiego
– smalec 4 艂y偶ki
Wykonanie :
– botwin臋 w艂o偶y膰 na chwil臋 do miski z zimn膮 wod膮 , wyp艂uka膰
– li艣cie i 艂odygi ( 艂odyg臋 odci膮膰 centymetr od bulwy , tam mo偶e by膰 piasek ) drobno pokroi膰 ( jak kto umie)
– buraczki obra膰 i pokroi膰 w kostk臋
– seler obra膰 i pokroi膰 w kostk臋
– marchew umy膰 ( m艂odej marchwi nie obieram , szczoteczk膮 ja szoruj臋 tylko )i pokroi膰 w plasterki
– pietruszk臋 umy膰 ( te偶 jej nie obieram ) i pokroi膰 w plasterki
– czosnek i cebul臋 obra膰 i pokroi膰 jak kto umie ( ja pokroi艂em w pi贸rka )
– kalarep臋 obra膰 i pokroi膰 w kostk臋
– bierzemy garnek , najlepiej i najwygodniej taki ze 3 litrowy
– do garnka dajemy smalec i rozgrzewamy na palniku
– do garnka wrzucamy cebul臋 i czosnek
– sma偶ymy dwie minuty
– dorzucamy pokrojon膮 marchew, pietruszk臋, seler i kalarep臋
– mieszamy , zasma偶amy 5 minut ( po drodze zamiesza膰 kilka razy 偶eby si臋 nie przypali艂o 馃檪 )
– wlewamy 1.5 litra wody
– dorzucamy pokrojon膮 botwin臋 i buraczki
– dodajemy ocet jab艂kowy
– dodajemy majeranek , s贸l i pieprz
– dodajemy li艣cia laurowego i ziela angielskiego
– mieszamy
– gotujemy na ma艂ym ogniu p贸艂 godziny
– po tym czasie sprawdzi膰 czy warzywa s膮 mi臋kkie , doprawi膰 do smaku
– jak jeszcze warzywa s膮 twarde , to tak z 10 minut pogotowa膰 jeszcze
Uwagi :
– ja u偶y艂em sk贸ry z boczku tylko po to 偶eby mie膰 aromat i smak , ale 艣mia艂o mo偶na da膰 w臋dzonego boczku poci臋tego w plastry , czy nawet kie艂basy , zupa b臋dzie wtedy bardzo po偶ywna , mo偶na zje艣膰 sam膮 na obiad 馃檪