Kopytka z batata

Wczorajsze Róże z batatów wyszły przypadkiem , kiedy chciałem zrobić coś takiego jak kopytka z batatów . Wszelkie próby bez jajek i zagęstników szlag trafił . A skoro już się uparłem że kopytka zjem , to dodałem jajo , kilka łyżek skrobii ziemniaczanej , zamieszałem i wyjśc – wyszło . Naprawdę dobre są . Raz  na jakiś czas , albo żeby kogoś zaskoczyć, można zrobić 🙂 .

Użyłem pieczony boczek – z TEGO przepisu
i kapustę kiszoną – od ” dziadka ” z targowiska

Potrzeba na 2 porcje :
– połowę ciasta na “Róże z batatów ” – przepis TU
– 1 jajko
– 3-4 łyżki skrobii ziemniaczanej
– szczypta soli

Wykonanie :
– bierzemy garnek 2-3 litrowy
– wlewamy  do niego wodę na 2/3 wysokości
– wstawiamy na kuchenkę i zagotowujemy
– dodajemy łyżeczkę soli do wody
– wymieszać ciasto batatowo orzechowe z jajkiem
– dosypać łyżkę skrobii
– pomieszać
– dosypać kolejną łyżkę
– zamieszać
– i tak jeszcze z dwa razy
– ciasto nie ma być “betonem ” , jak już jest gęste i mocne , to nie trzeba dawać więcej skrobii
– ale jeśli orzechy były słabo odsączone i mocno wilgotne , to możliwe , że trzeba dodać z łyżke skrobii  więcej
– lyżką nabieramy kawałki ciasta i pomagając sobie druga łyżką wrzucamy je do wody ( można sobie też próbować w rękach kulać , mnie denerwowało że się kleiło mocno do rąk i używałem dwóch łyżek
– gotujemy 5 minut
– wyjmujemy z wody , od razu na talerz
– dokładamy  plastry boczku z cebulą  , garść kapusty i można jeść

Uwagi :
– mięso można użyć jakie się chce . Ja miałem akurat boczek to boczek zjadłem :p 
– Co do skrobii , to worek półkilowy zużywam już rok :p także biorę jako surowiec  , jeśli już muszę
– Jeśli ktoś jednak chce zjeść kopytka bez jajek i bez jakiej kolwiek mąki , to też się da . Ale nie można tego gotować , tylko upiec . Z tego samego ciasta co na RÓŻE  formujemy kluski i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach 10 minut . Z boczkiem i kapuchą są wypasione :d

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*