Hej,
Dziś będzie przepis na
świąteczną kawkę dla wielbicieli słodkości 😉
Ja nigdy nie piłam kawy, zaczęłam konsumować ten napój dopiero 2 lata temu, kiedy dostałam w prezencie od Pawła ekspres Tchibo na kapsułki . Do dziś zresztą czarnej kawy nie ruszę. Wcześniej piłam latte, latte machiatto i inne tego typu wynalazki, a od kiedy jesteśmy na paleo, pijam w różnych kombinacjach na bazie mleka kokosowego.
Przedstawiam kawkę bananowo – waniliowo- kokosową 🙂
Składniki:
– kawa ( 1 kapsułka )
– 1/2 banana
– pół szklanki mleka kokosowego
– l laska wanilii
– 1 łyżka masła klarowanego
– 1 kora cynamonowa
-ekspres ciśnieniowy – niekonieczny, acz pomocny 🙂
Wykonanie :
– obrać banana , wrzucić do blendera
– zalać mlekiem kokosowym
– wanilie przeciąć na pół i wydłubać czubkiem nożyka czarne ziarenka , które wrzucić do blendera
– zmiksować
– zrób espresso lub cappuccino od razu do wysokiej szklanki
– zmiksowane mleko kokosowo bananowe przelać do pustego kubka/dzbaneczka i ubijać pod dyszą z parą
– po około 2 minutach ubijania dodać masło klarowane
– ubijać jeszcze z 1-2 minuty , aż masło się rozpuści
– gorącym ubitym mlekiem zalać kawę
– na tarce na drobnych oczkach zetrzeć korę cynamonową i posypać nią kawkę
Uwagi :
– jeśli ktoś ma kawy aromatyzowane ( np. waniliowa , whisky,sherry itd.) , to nie musi dawać wanilii 🙂
– do kawki po kostce gorzkiej czekoladki , bez lecytyny sojowej i minimum 70 % 🙂
jakiego mleka kokosowego używacie? domowego, z puszki, karton? 🙂
takiego , lepszego jeszcze nie piłem 🙂
http://paleodlaopornych.blogspot.com/2014/09/mleko-kokosowe.html