Świąteczna kawa bananowo-kokosowo-waniliowa z cynamonem :)

Hej,
Dziś będzie przepis na
świąteczną kawkę dla wielbicieli słodkości 😉
Ja nigdy nie piłam kawy, zaczęłam konsumować ten napój dopiero 2 lata temu, kiedy dostałam w prezencie od Pawła ekspres Tchibo na kapsułki . Do dziś zresztą czarnej kawy nie ruszę. Wcześniej piłam  latte, latte machiatto i inne tego typu wynalazki, a od kiedy jesteśmy na paleo, pijam w różnych kombinacjach na bazie mleka kokosowego.
Przedstawiam kawkę bananowo – waniliowo- kokosową 🙂

Składniki:
–  kawa ( 1 kapsułka )
– 1/2 banana
– pół szklanki mleka kokosowego 
– l laska wanilii
– 1 łyżka masła klarowanego
– 1 kora cynamonowa
-ekspres ciśnieniowy  – niekonieczny, acz pomocny 🙂

Wykonanie :
– obrać banana , wrzucić do blendera 
– zalać mlekiem kokosowym
– wanilie przeciąć na pół i wydłubać czubkiem nożyka czarne ziarenka , które wrzucić do blendera
– zmiksować
– zrób espresso lub cappuccino od razu do wysokiej szklanki
– zmiksowane mleko kokosowo bananowe  przelać do pustego kubka/dzbaneczka i ubijać pod dyszą  z parą
– po  około 2 minutach ubijania  dodać masło klarowane
– ubijać jeszcze z 1-2 minuty , aż masło się rozpuści
– gorącym ubitym mlekiem zalać kawę
– na tarce na drobnych oczkach zetrzeć korę cynamonową i posypać nią kawkę

Uwagi :
– jeśli ktoś ma kawy aromatyzowane ( np. waniliowa , whisky,sherry itd.)  , to nie musi dawać wanilii 🙂
– do kawki po kostce gorzkiej czekoladki , bez lecytyny sojowej i minimum 70 % 🙂

2 komentarze

  1. Anonimowy

    jakiego mleka kokosowego używacie? domowego, z puszki, karton? 🙂

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*