Schab ze śliwką i morelami

Potrzeba :

1 kg schabu ( może być trochę więcej )
1 paczuszka 25dkg suszonych moreli
1 paczuszka 25dkg suszonych śliwek
4 łyżki majeranku
4 ząbki czosnku
4 łyżki tłuszczu
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
folia aluminiowa

– nagrzać piekarnik do 180 stopni
– ostrym  narzędziem ( na przykład stalką do ostrzenia noży , ale tez może być drewniana łyżka z okrągłym trzonkiem  ) zrobić na  na długość  dwie dziury obok siebie ( tak jakbyście oczy chcieli zrobić :p )
– potem wsadzić najdłuższe palce obu rak do jednej dziurki  i przepchnąć tak żeby się palcami w mięsie stykać , starać się poszerzyć dziurki , ale delikatnie , żeby nie rozerwać mięsa . Z drugą dziurką zrobić to samo
– w jedna dziurkę upychać palcem śliwki
-w druga dziurkę upychać palcem morele
– nafaszerowany owocami schab natrzeć 2 łyżkami tłuszczu
– czosnek obrać , drobno posiekać , lub wycisnąć przez praskę do czosnku i posypać po schabie
– posypać sola , pieprzem
– obsypać majerankiem
– wziąć  schab w obie ręce i dłońmi dokładnie przejechać/pogłaskać po mięsie żeby przyprawy równo się rozprowadziły
– rozgrzać patelnie z 2 łyżkami  tłuszczu
– położyć schab , obsmażać z każdej strony po 2 minuty
– jak się  ładnie kolor zrobi brązowawy to odstawić na chwilę – jakieś 5 minut na talerz
– rozłożyć folie aluminiowa , dwa płaty , maja być o szerokość dłoni dłuższe z każdej strony  niż schab 
– zawinąć mięso w folie , wystające boki foli skręcić jak cukierka
– położyć na blaszce/naczyniu zaroodpornym
– piec w piekarniku w myśl zasady – jeden kg mięsa = jedna godzina w piecu
– po upłynięciu godziny wyłączyć piekarnik ale mięso zostawić w środku , nie wyciągać , niech tam leży aż piekarnik ostygnie

uwagi :
– pieczeń będzie smaczniejsza jeśli mięso przygotuje się kilka godzin wcześniej , albo wieczorem , a upiecze rano , ale jak nie ma czasu to taka tez będzie smakowita
-tak zrobione mięso można jeść na śniadanie zamiast chemicznych “szynek” z tesco/biedronki/czy innego marketu
– można oczywiście jako pieczeń zrobić / zjeść na obiadek

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*