Potrzeba na 3-4 porcje
– 1 marchew
– 1 pietruszka
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 1/5 selera
– grzyby – dałem 1dużą sowę, dwa rydze, kilka maślaków , 1 kozaka
– pół litra rosołu
– 3 łyżki masła klarowanego
-sól, pieprz
wykonanie :
– warzywa obrać i pokroić w kostkę
– grzyby oczyścić, pokroić w kostkę i usmażyć na patelni na łyżce masła
– w garnku rozgrzać 2 łyżki masła
– dodać cebulę z czosnkiem
– zasmażać 3 minuty
– dodać warzywa
– dusić 5 minut
– dodać przesmażone grzyby
– wlać rosół
– gotować 25 minut
– doprawić solą i pieprzem
Uwagi :
– ja dodałem trochę octu winnego , żeby taka lekko kwaskowata zupka była , ale to jak kto lubi
– dodałem też czerwonej papryki trochę