Potrzeba na jedna porcje:
– 7 krewetek “black tiger ” – najlepiej mrożone surowe, obrane
– 1/4 cytryny
– kilka listków salaty ( jaka kto lubi, taka da )
– 6 pomidorków koktailowych
– 2 rzodkiewki
– 2 ząbki obranego i pokrojonego czosnku
– 1/2 avokado
– szczypta rozmarynu
– sol , pieprz
– 4 łyżki sosu winaigrette
– 2 łyżki masła klarowanego
– 50 ml białego wina
– ułożyć sałatę na talerzu , polać sosem winaigrette
– rzodkiewkę pokroić w plastry i położyć na sałacie
– pomidorki przekroić na pół i ułożyć na sałacie
– krewetki wyjąć z zamrażarki ,włożyć do jakiejś miseczki , zalać ciepłą wodą , poczekać kilka minut , odsączyć z wody na sitku
– rozgrzać masło na patelni , wrzucić krewetki , smażyć 2 minuty , obrócić na drugą stronę, dodać obrany i pokrojony czosnek , smażyć minute, zdjąć patelnie z ognia , podlać winem, postawić znowu na ogień , posolić, popieprzyć , wycisnąć cytrynę , dusić 5 minut
– krewetki położyć na salacie i polać tym sosem który się zrobił na patelni
uwagi :
– jeśli nie będzie nigdzie surowych krewetek , to weźcie mrożone ugotowane( są różowe i ładne , surowe krewetki są szare i brzydkie ) , je wystarczy smażyć minutę z jednej , minutę z drugiej , podlać winem, przyprawić , zagotować i gotowe