Krewetki “tygrysie” na sałacie

Potrzeba na jedna porcje: 

– 7 krewetek “black tiger ” – najlepiej mrożone surowe, obrane
– 1/4 cytryny
– kilka listków salaty ( jaka kto lubi, taka da )
– 6  pomidorków  koktailowych
– 2 rzodkiewki
– 2 ząbki obranego i pokrojonego  czosnku
– 1/2 avokado
– szczypta rozmarynu
– sol , pieprz
– 4 łyżki sosu winaigrette
– 2 łyżki  masła klarowanego
– 50 ml białego wina

– ułożyć sałatę na talerzu , polać sosem winaigrette
– rzodkiewkę pokroić w plastry i położyć na sałacie
–  pomidorki przekroić na pół i ułożyć na sałacie
– krewetki wyjąć z zamrażarki ,włożyć do jakiejś miseczki ,  zalać ciepłą wodą , poczekać kilka minut , odsączyć z wody na sitku
– rozgrzać masło na patelni , wrzucić krewetki , smażyć 2 minuty , obrócić na drugą stronę, dodać obrany i pokrojony czosnek  , smażyć minute, zdjąć patelnie z ognia  , podlać winem, postawić znowu na ogień  , posolić, popieprzyć , wycisnąć cytrynę , dusić 5 minut
– krewetki położyć na salacie i polać tym sosem który się zrobił na patelni

uwagi :
– jeśli nie będzie nigdzie surowych krewetek , to weźcie mrożone ugotowane( są różowe i ładne  , surowe krewetki są szare i brzydkie )  , je wystarczy smażyć minutę z jednej , minutę z drugiej , podlać winem, przyprawić  , zagotować  i gotowe

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*