Potrzeba dla 4 os贸b:
– Litr roso艂u TU
– 1/4 dyni hokkaido lub innej jak jest du偶a to tylko kawa艂ek 馃檪
– 1 marchew
– 1 pietruszka
– 1/4 selera
– 1 rzodkiewka ” sopel lodu “
– 1 cebula
– s贸l, pieprz
– 1/4 艂y偶eczki kurkumy
– 2 艂y偶ki t艂uszczu ( jaki kto lubi/ma w chacie )
Wykonanie :
– marchew , pietruszk臋 , rzodkiew , seler obra膰
– pokroi膰 w kostk臋
– wrzuci膰 do roso艂u , gotowa膰 20 min
– cebul臋 obra膰 , pokroi膰 w kostk臋
– na patelni rozgrza膰 t艂uszcz , dorzuci膰 pokrojon膮 cebul臋 i sma偶y膰 oko艂o 5 min , dorzuci膰 do gotuj膮cych sie warzyw
– dynie obra膰 ze sk贸ry , pokroi膰 w kostk臋 , doda膰 do garnka
– dosoli膰 , popieprzy膰 , doda膰 kurkumy
– gotowa膰 oko艂o 10 min , a偶 wszystkie warzywa b臋d膮 mi臋kkie
Uwagi :
– te fafo艂y co wida膰 na powierzchni to dlatego 偶e zamiast soli u偶ywam mojej warzywnej bazy z TEGO przepisu
– rzodkiew u偶ywam , bo jest sezon na ni膮 i jest bardzo smaczna ugotowana ( na surowo jest do艣膰 ostra )
– Z dyni zawsze pr贸buje/ sprawdzam kawa艂ek sk贸ry , jak jest mi臋kka , to kroj臋 i gotuj臋 razem ze sk贸ra . A jak jest twarda ze ledwo idzie no偶em pokroi膰 to wyrzucam sk贸r臋