Zupa dyniowa

Potrzeba dla 4 os贸b:
– Litr roso艂u TU
– 1/4 dyni  hokkaido lub innej jak jest du偶a to tylko kawa艂ek 馃檪
– 1 marchew
– 1 pietruszka
– 1/4 selera
– 1 rzodkiewka  ” sopel lodu “

1 cebula 
– s贸l, pieprz 
– 1/4 艂y偶eczki kurkumy 
–  2 艂y偶ki t艂uszczu ( jaki kto lubi/ma w chacie  ) 

Wykonanie :
– marchew , pietruszk臋 , rzodkiew , seler obra膰 
–  pokroi膰 w kostk臋
– wrzuci膰 do roso艂u , gotowa膰 20 min 
– cebul臋 obra膰 , pokroi膰 w kostk臋  
– na patelni rozgrza膰 t艂uszcz , dorzuci膰 pokrojon膮 cebul臋 i sma偶y膰 oko艂o 5 min , dorzuci膰 do gotuj膮cych sie warzyw 
–  dynie obra膰 ze sk贸ry , pokroi膰 w kostk臋 , doda膰 do garnka 
– dosoli膰 , popieprzy膰 , doda膰 kurkumy
– gotowa膰 oko艂o 10 min , a偶 wszystkie warzywa b臋d膮 mi臋kkie

Uwagi : 
– te fafo艂y co wida膰 na powierzchni to dlatego 偶e zamiast soli u偶ywam mojej warzywnej bazy z TEGO  przepisu 
– rzodkiew u偶ywam , bo jest sezon na ni膮 i jest bardzo smaczna ugotowana ( na surowo jest do艣膰 ostra ) 
– Z dyni zawsze pr贸buje/ sprawdzam kawa艂ek sk贸ry , jak jest mi臋kka , to kroj臋  i gotuj臋 razem ze sk贸ra . A jak jest twarda ze ledwo idzie no偶em pokroi膰 to wyrzucam sk贸r臋

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

*