Na 2 porcje potrzeba :
– 1 mała cukinia
– 5 pomidorków koktajlowych
Twarożek :
– 200 g nerkowców NIESOLONYCH
– pól litra przegotowanej wody
– 1 ząbek czosnku
– wyciśnięty sok z jednej cytryny
– szczypta pieprzu
-1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej lub morskiej ( od biedy można dać zwykłą sól )
– migdały zalać wieczorem przegotowaną wodą i zostawić na noc
– rano migdały odsączyć na sitku ( wody jeszcze nie wylewać ! )
– zmiksować blenderem ręcznym: nerkowce, czosnek , sok z cytryny , sól, pieprz
– jak będzie bardzo suche to dodać łyżkę wody od moczenia nerkowców , jak będzie nadal suche to jeszcze jedna , tak, żeby konsystencja była ” twarożkowa “
– cukinię obieraczką pokroiłem w długie plastry , pomidorki pociąłem na połówki , zawinąłem to razem tak jak na zdjęciu .
– Ale równie dobrze można położyć na kawałkach liści sałaty i położyć pomidorki z boku , albo zrobić osobno sałatkę z pomidorków i cebuli , generalnie z czym to sobie połączysz – z tym to zjesz 🙂
Uwagi :
– dobry ten twarożek , naprawdę dobry , chociaż raz, ( cena nerkowców powala na kolana ) na próbę polecam spróbować 🙂
Smacznego 🙂 🙂 🙂
A gdzie tu w przepisie są migdały ?
to się robi tak samo . nieważne czy uzyjemy migdałów,nerkowców, czy słonecznika.Zasada jest taka sama