Twarożek z migdałów z marynowanymi pieczonymi buraczkami


Jest to naprawdę  WYPASIONE  śniadanie : )  do tego zjedliśmy kawałek wędzonego łososia , ale i kiełbasa będzie dobra i jajko i co kto chce 🙂
Żeby to zrobić na śniadanie , trzeba zacząć wszystko szykować dzień wcześniej np. wieczorem
Na dwie duże porcje potrzeba :
– ze sprzętu potrzebny będzie blender ręczny
– 4 buraki upieczone  w folii aluminiowej – przepis
– 200 g migdałów w całości nie obranych
– 3/4 szklanki wody po ogórkach kiszonych
– 2 małe lub jeden duży  obrany ząbek czosnku
– sól, pieprz
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki octu balsamicznego ( może tez być ocet jabłkowy)
– migdały wsypać do miski , zalać wrzącą wodą i zostawić do rana
– buraki obrać i pokroić w plastry
– włożyć do miski , zalać oliwa , octem , lekko posolić i popieprzyć , przykryć folia/pokrywka , włożyć do lodówki na noc
– rano migdały odcedzić na sitku i każdy migdal po kolei wyciskać ze skorki , ( po kilku migdałach nabierzecie wprawy 🙂 )
– obrane migdały włożyć do kubeczka , zalać woda z ogórków , dodać czosnek , lekko popieprzyć i zblendować blenderem  , spróbować i ewentualnie lekko posolić ( woda z ogórków jest słona , uważajcie z sola )
– buraki rozłożyć na talerzu , na nie położyć twarożek
  ja dałem  tez  trochę  kiełków   rzeżuchy  bo akurat mi rosła
na parapecie :p , ale można posypać szczypiorkiem , albo czym kto chce / lubi 🙂

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*