Pasta jajeczna

Przepis dla 2 osób
– 4 jajka
– 1 pomidor
– 1 kiełbasa
– pół pęczka szczypiorku
– sól , pieprz
– 2 łyżki sosu  z przepisu sos winaigrette
– 2 upieczone buraki z tego przepisu
– kilka prażonych nerkowców
– łyżeczka prażonego słonecznika przepis Tu
  

– ugotować jajka na twardo ( włożyć do garnka z wodą , dać łyżkę soli i gotować z 10- 13 minut )
– potem wylać wrzątek i zalać zimną wodą jajka  , poczekać 10 minut
– obrać ze skorupki i pokroić jajka jak najdrobniej umiesz
– pomidora pokroić na pół , połówki na pół  i wywalić / zjeść  miąższ i pestki. Pokroić drobno resztę
– kiełbasę pokroić drobno  kto jak umie
– pokroić drobno szczypiorek 
– do miski wrzucić pokrojone jajka , pokrojonego pomidora , pokrojoną kiełbasę , szczypiorek
– sos winaigrette  ,wymieszać i
– doprawić sola i pieprzem do smaku
– na środek położyć pastę jajeczną
– buraki obrać , pokroić w plastry i położyć wokoło
– posypać buraki orzeszkami i słonecznikiem

 Uwagi :
 – pastę można zrobić z samych jajek i sosu , ale można tez pozmieniać dodatki . Dodać szynkę zamiast kiełbasy , lub gotowane/pieczone mięso . Można dodać cebulę, czosnek . Co kto chce, co kto lubi i na co w danej chwili ma ochotę 🙂

Smacznego 🙂

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*