Dla jednej osoby potrzeba :
– jeden plaster schabu szerokości około 1-2 cm ,waga miedzy 100 a 200 gram( mały dla Asi ,duży dla Pawła 🙂 )
– 3 buraki pieczone w foli ( przepis TU )
– 3 jajka
– pol szklanki panierki ( przepis TU)
– łyżka masła klarowanego
Wykonanie :
– kotlet rozbić tłuczkiem do mięsa ( uderzyć kilka razy z każdej strony , nie za mocno, żeby nie zrobić dziury ;p)
– posolić i popieprzyć z obu stron
– panierkę wysypać na jakiś talerzyk
– 1 jajko wybić do głębokiego talerza , odrobinę posolić i popieprzyć, widelcem lub rózgą rozbełtać(rozmieszać) na jednolitą konsystencję
– kotleta obtoczyć w jajku , następnie w panierce ( z obu stron )
– rozgrzać na patelni masło
– ostrożnie położyć kotlet
– smażyć około 4-5 minut z każdej strony na średnim ogniu
– schab przełożyć na talerz i na tym samym tłuszczu usmażyć jajka sadzone
– jeśli buraki mamy zimne to możemy je pokroić w kawałki i szybko podsmażyć na patelni jak już usmażymy i przełożymy na talerz jajka
uwagi :
– jeśli robicie dla 2 i więcej osób to radzę użyć dwóch patelni żeby równocześnie smażyć kotlety i jajka , żeby nie wystygły za szybko , a buraki podgrzać w mikrofali/piekarniku , albo skropić octem i dać na zimno