Jesienne warzywa na maśle z wiesiołkiem i suchą kiełbasą polską

W zasadzie wszystkie składniki widać na zdjęciu , ale jakby ktoś nie wiedział co jest co :p :
– 1/2 papryki
– 1/4 patisona
– 12 małej cukinii
– 1 cebula
– 1 kiełbasa ,  sucha polska
– łyżeczka wiesiołka
– łyżka masła klarowanego, lub innego tłuszczu
 – sól , pieprz

Wykonanie :
– paprykę przekroić na pół , gniazdo nasienne wyrzucić , paprykę pokroić na kawałki
– patisona przekroić na pół, potem znowu na pół i z tej części którą chcemy użyć usunąć pestki ( najlepiej łyżką ten cały miękki miąższ wydłubać) i jeśli ma twarda skórkę to ją obrać
– cukinię umyć i jeśli jest młoda/mała to pokroić w całości w plastry . Jeśli już jest dojrzała i ma twardą skórę to pokroić w plastry , obrać skórkę i palcami wypchnąć miąższ razem z pestkami
– cebulę obrać i pokroić w plastry ( w kółka :] )

– na dużej patelni rozgrzać tłuszcz
– wrzucić warzywa , najlepiej tak żeby jedno na drugim nie leżało , żeby można było łatwo obracać , jeśli się nie mieszczą to  smażcie na dwa razy ( czyli smażyć pierwszą część , położyć na talerz i dosmażyć resztę warzyw )
– warzywka posolić, popieprzyć i posypać wiesiołkiem
– obsmażyć z obu stron po 3-5 minut ( jakie kto lubi warzywa , czy bardziej twarde , czy miękkie )
– przełożyć warzywa na talerz
– kiełbasę pokroić jak kto lubi

Smacznego 🙂 

One Comment

  1. Anonimowy

    Witam, a czy kiełbasa Surowa Polska Pikok z Lidla może być? nie jest za bardzo przetworzona?

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*