Pieczeń z karkówki z jesiennymi warzywami z szałwią

Czy może być coś prostszego niż upiec kawał mięsa i później na tej podstawie komponować obiady?.Skoro mamy już mięso , wystarczy tylko dorzucić trochę warzyw i danie gotowe . Dlaczego to jest proste ? bo wystarczy mięso natrzeć przyprawami , zostawić na kilka godzin “żeby przeszło ” , Potem szybko
obsmażyć , włożyć do piekarnika i samo się robi . To jest wersja bez sosu , po prostu chciałem żeby jak najwięcej smaku zostało w mięsie i żeby było soczyste .  W tym czasie jak się piecze można sobie uszykować warzywa od razu na dwa – trzy dni , bo mięsa też nam tyle na nas  dwoje wystarczy. Tym razem zrobiłem  duszone warzywa ze świeżą szałwią – rewelacja !  Jak odgrzewam plastry pieczeni ? Po prostu jak duszę warzywa to na wierzchu kładę mięso , przykrywam pokrywką i po chwili wszystko jest gorące 🙂

Potrzeba na 6-8 porcji :
– 1.5 kg karkówki wieprzowej 
– 2 łyżki smalcu ( albo masła klarowanego )
– sól , pieprz 
– gałązka rozmarynu lub płaska łyżeczka suszonego 

Wykonanie : 

– najpierw włączamy piekarnik i ustawiamy temp. 160 stopni 
– mięso posolić , popieprzyć i posypać rozmarynem 
– jeśli macie siekacz do mięsa to kilka razy go użyć , jeśli nie macie , to nie używajcie :p 
– bierzemy dużą patelnię i rozgrzewamy ją na kuchence 
– na suchą rozgrzaną patelnię kładziemy mięso ( nie będzie nam pryskać tłuszcz ) 
– po jakiejś minucie dodajemy łyżkę ( ja od razu daję dwie :p )  tłuszczu 
– obsmażamy z każdej strony po 3- 4 minuty 
– czyli najpierw jak położymy mięso, to ma się smażyć , po kilku minutach obracamy na bok , po kilku kolejnych znowu obracamy mięso na bok , później jeszcze raz obracamy 
– ma być ładnie zrumienione z każdej strony 
– następnie przekładamy mięso do brytfanny lub naczynia żaroodpornego z przykrywką 
– na ta patelnię której przed chwilą używaliśmy wlewamy 3/4 szklanki zimnej wody z krany , mieszamy i wlewamy tą wodę do naczynia z mięsem
– przykrywamy pokrywką i wkładamy na 1.5 godziny do piekarnika 

– po tym czasie wyłączamy piekarnik i teraz tak , 
– można wyjąć i kroić , albo zostawić w wyłączonym  piekarniku jeszcze ze dwie godziny , potem wyjąć mięso na talerz  , postawić gdzieś na stole w kuchni i jak będzie zimne , włożyć na noc do lodówki 

Warzywa  z szałwią na dwie porcje : 
– 1 pietruszka 

– 1 marchewka 
– 1 cebula 
– 1/4 selera 
– gałązka szałwii lub pół łyżeczki suszonej 
– 2-3 ząbki czosnku 
– sól, pieprz 
– łyżka tłuszczu ( smalec / masło klarowane )

Wykonanie : 
– warzywa obrać i pokroić w kawałki  jak kto chce/umie 
–  bierzemy patelnię , dodajemy tłuszcz i  rozgrzewamy ,
– wrzucamy warzywa i mieszając co jakiś czas zasmażamy z 5 minut 
– lekko solimy i pieprzymy 
– dodajemy szałwię
– wlewamy 1/4 szklanki  ziemnej wody z kranu 
– kładziemy plaster mięsa ( jeśli mamy zimny i chcemy go odgrzać ) 
– przykrywamy pokrywką , ustawiamy mały płomień i dusimy około 8 minut 
– i można nakładać na talerze i wcinać : )  


Uwagi:
– ja zawsze dzień wcześniej robię taką pieczeń . Dlaczego ? bo po upieczeniu  i wystudzeniu łatwiej się kroi w plastry i wtedy tylko odgrzewam porcję mięsa 

– tak po godzinie pieczenia  można zajrzeć jak mięso wygląda i przewrócić na drugą stronę



One Comment

  1. Świetny pomysł z tą karkówką, generalnie to tak można przygotować każdy gatunek mięsa, potem tylko cyk na patelnie z warzywami i obiad gotowy:)))

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*