Twarożek z nerkowców w cukinii z pomidorkami

Na 2 porcje potrzeba :

– 1 mała cukinia
– 5 pomidorków koktajlowych

Twarożek :
– 200 g nerkowców NIESOLONYCH
– pól litra przegotowanej wody
– 1 ząbek czosnku
– wyciśnięty sok z jednej cytryny
– szczypta pieprzu
-1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej lub morskiej ( od biedy można dać zwykłą  sól )

– migdały zalać wieczorem  przegotowaną wodą i  zostawić na noc
– rano migdały odsączyć na sitku ( wody jeszcze nie wylewać ! )
– zmiksować blenderem ręcznym: nerkowce, czosnek , sok z cytryny , sól, pieprz
– jak będzie bardzo suche to dodać łyżkę  wody od moczenia nerkowców , jak będzie nadal suche to jeszcze jedna , tak, żeby konsystencja była ” twarożkowa “

– cukinię obieraczką  pokroiłem w długie plastry , pomidorki pociąłem na połówki , zawinąłem to razem tak jak na zdjęciu .
– Ale równie dobrze można położyć na kawałkach liści sałaty i położyć pomidorki z boku , albo zrobić osobno sałatkę z pomidorków i cebuli , generalnie z czym to sobie połączysz  –  z tym to zjesz 🙂

Uwagi :

– dobry ten twarożek , naprawdę dobry , chociaż raz,  ( cena nerkowców powala na kolana )  na próbę polecam spróbować 🙂

Smacznego 🙂 🙂 🙂

2 komentarze

  1. Anonimowy

    A gdzie tu w przepisie są migdały ?

  2. to się robi tak samo . nieważne czy uzyjemy migdałów,nerkowców, czy słonecznika.Zasada jest taka sama

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*