Majonez z oliwy z oliwek

Potrzeba na pół szklanki majonezu  :

jedno żółtko
płaska łyżeczka musztardy sarepskiej
pół szklanki
oliwy z oliwek
sól , pieprz
1/4 cytryny
rózga jeśli robimy z jednego żółtka  lub mikser gdy robimy z dwóch i więcej

– z jajka potrzebujemy tylko żółtko , a wiec jak będziemy robić coś z jajek ( przykładowo jajecznicę ) to jedno żółtko sobie zostawmy
– żółtko kładziemy do miseczki i  minimum pół godziny musi być poza lodówką , w temperaturze pokojowej
– do żółtka dodajemy musztardę , szczyptę soli , trochę pieprzu i wyciskamy cytrynę
– mieszkamy szybko rózgą , aż się dokładnie połączą
– następnie baaaaaaardzo małym strumieniem ( cienkim jak nitka  ) lejemy oliwę  CAŁY CZAS MIESZAJĄC 
– lejemy i mieszamy , lejemy i mieszamy , aż wlejemy cala oliwę
– gdy ta cudowna chwila wreszcie nadejdzie i nie odpadły nam ręce  to trzeba jeszcze tak długo mieszać/ miksować aż zrobi się sztywne jak … majonez 🙂

tak zrobiony majonez z tydzień może stać w lodowce w zakręconym słoiku

Uwagi :

jak już Wam się nie będzie chciało dłużej mieszać , a będzie już w miarę gęste to do sałatek można już taki używać 

6 komentarzy

  1. Ja robię z całego jajka, super wychodzi, bardziej puszysty chyba 🙂

  2. O całym jajku nie pomyślałem , robiłem tak jak mnie wieeele lat temu nauczyli starsi kucharze , tylko olej zastąpiłem oliwą 🙂
    Jednak , powiem zupełnie szczerze , że do wszelkich sałatek , past itd, wolę używać mojego sosu winaigrette 🙂
    http://paleodlaopornych.blogspot.com/2014/09/sos-winaigrette.html
    Pozdrawiam
    Paweł

  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

  4. Witaj!
    Co do majonezu z oliwy jestem trochę sceptyczna.
    Nie przeszkadza Ci ta goryczka ?

  5. witaj 🙂
    nie, ja go używam jako dodatek do sałatek, więc nie czuć. Możesz zrobić na drogiej oliwie bez zapachowej

  6. a jakaz to oliwa bezzapachowa?Kojarzę tylko rafinowana bez zapachu i smaku

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*