Potrzeba na pół szklanki majonezu :
jedno żółtko
płaska łyżeczka musztardy sarepskiej
pół szklanki
oliwy z oliwek
sól , pieprz
1/4 cytryny
rózga jeśli robimy z jednego żółtka lub mikser gdy robimy z dwóch i więcej
– z jajka potrzebujemy tylko żółtko , a wiec jak będziemy robić coś z jajek ( przykładowo jajecznicę ) to jedno żółtko sobie zostawmy
– żółtko kładziemy do miseczki i minimum pół godziny musi być poza lodówką , w temperaturze pokojowej
– do żółtka dodajemy musztardę , szczyptę soli , trochę pieprzu i wyciskamy cytrynę
– mieszkamy szybko rózgą , aż się dokładnie połączą
– następnie baaaaaaardzo małym strumieniem ( cienkim jak nitka ) lejemy oliwę CAŁY CZAS MIESZAJĄC
– lejemy i mieszamy , lejemy i mieszamy , aż wlejemy cala oliwę
– gdy ta cudowna chwila wreszcie nadejdzie i nie odpadły nam ręce to trzeba jeszcze tak długo mieszać/ miksować aż zrobi się sztywne jak … majonez 🙂
tak zrobiony majonez z tydzień może stać w lodowce w zakręconym słoiku
Uwagi :
jak już Wam się nie będzie chciało dłużej mieszać , a będzie już w miarę gęste to do sałatek można już taki używać
Ja robię z całego jajka, super wychodzi, bardziej puszysty chyba 🙂
O całym jajku nie pomyślałem , robiłem tak jak mnie wieeele lat temu nauczyli starsi kucharze , tylko olej zastąpiłem oliwą 🙂
Jednak , powiem zupełnie szczerze , że do wszelkich sałatek , past itd, wolę używać mojego sosu winaigrette 🙂
http://paleodlaopornych.blogspot.com/2014/09/sos-winaigrette.html
Pozdrawiam
Paweł
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Witaj!
Co do majonezu z oliwy jestem trochę sceptyczna.
Nie przeszkadza Ci ta goryczka ?
witaj 🙂
nie, ja go używam jako dodatek do sałatek, więc nie czuć. Możesz zrobić na drogiej oliwie bez zapachowej
a jakaz to oliwa bezzapachowa?Kojarzę tylko rafinowana bez zapachu i smaku