potrzeba na 2-3 porcje :
– pół litra zupy jarzynowej podstawowej ( przepis TU )
– 1/3 kokosa świeżego
– 1 pomarańcza
– kilka kawałków ugotowanego kurczaka z rosołu , albo pozostałego po pieczeniu
– kawałek imbiru
– pół szklanki mleka kokosowego ( przepis TU )
– kokos pokroić i wrzucić do garnka z jarzynową
– imbir obrać , ukroić 3 cienkie plasterki , drobno posiekać i dorzucić do garnka
– pomarańcz obrać , podzielić na kawałki i każdy kawałek przeciąć na pół i wrzucić do zupy
– gotować zupę 15 minut
– przed samym nalaniem zupy na talerze wrzucić kawałki kurczaka, gotować 2 minuty i podawać ( mięso dodajemy na końcu bo gotowane mięso jest nietrwale i się rozleci w zupie jak się będzie dłużej gotowało
uwagi :
– zupę oczywiście można zrobić na bazie rosołu i użyć warzyw z wywaru . Lub użyć mrożonego rosołu i dodać świeżą włoszczyznę
– kokos trzeba najpierw pozbawić skorupy :p nie jest to łatwe , ludzie w różny sposób to robią :p ( wiertarkami, piłami , siekierkami ) . Ja robię tak : biorę duży garnek ( 10L ) wkładam do niego kokosa , biorę młotek i walę z całej siły 2-3 razy :p . Przez to ze jest w dużym garnku to nie porozwala się po całej kuchni :p. Skorupy wyrzucam do śmieci , sok który wyciekł przecedzam przez sitko od herbaty i wlewam do zupy ( albo Asia je wypija :p ) . Teraz kawałki kokosa mają jeszcze taką brązowa skórkę . Należy ją obrać nożykiem , lub obieraczką do warzyw ( ja wolę obieraczkę )
– oczyszczony kokos płuczę pod bieżącą wodą i kroję w małe kawałeczki
– jedna sprawa , jeśli ktoś ma słabe zęby to lepiej niech tych kawałków kokosa nie dodaje, nawet jak dwie godziny będziecie gotować to i tak będą twarde , lepiej wtedy je zmiksować blenderem ( wlać mleko kokosowe , dodać kawałki kokosa i wziuuuu :p )
– jeśli nie macie żadnego mięsa które Wam zostało , to będziecie mieć zupę bez mięsa ;p
Powodzenia i smacznego 🙂
Szata graficzna calkiem wporzadku, przypadly mi do gustu blogowe kolory, podoba mi sie 🙂 zapraszam do siebie…