Jajka w koszulkach


Jajka w koszulkach  ( inaczej “po benedyktyńsku ” lub “poszetowe ” )

Potrzeba : 
– 2 jajka
– 30 ml octu ( 3 łyżki  )

– płaska łyżka soli 
– szczypiorek 
Wykonanie : 
 – w garnku zagotować pól litra wody
 – dolać 3 łyżki octu
 – dać łyżkę soli 
– łyżką zamieszać gotująca wodę
– wybić delikatnie jajko ze skorupki do gotującej ,wirującej  wody
– gotować około 5  minut
– delikatnie wyjąc łyżką cedzakową – szumówką 
– położyć na dipie z avokado
– szczypiorek pokroić i posypać po jajkach
Sos z avokado : 
– avokado 
– 1 ząbek czosnku
– 1/4 cytryny
– sól,pieprz
-avokado przekroić na pół 
– pestkę wyjąc i wyrzucić 
– łyżką  wydłubać miąższ do miski 
– dodać obrany czosnek 
– wycisnąć  sok z cytryny 
– dać szczyptę soli i odrobinę pieprzu ( a jak ktoś lubi ostre, to dużo, albo nawet tabasco może dać )
– zmiksować blenderem
uwagi : 
– jeśli ktoś jest manualnie w kuchni słabszy to może najpierw wybić jajko do miseczki i z miseczki wylać je ostrożnie do wody  (tez ryzyko oparzenia jest  mniejsze ) 
– jeśli żółtko się wam rozwali przy wbijaniu do miski ,  to nie wlewajcie go do wrzątku , zróbcie z takiego jajka np. jajecznice
– sos z avokado jest podstawowy , co znaczy ze do tak zrobionego można sobie pododawać co kto chce , np. paprykę , cebulę itd.
– oczywiście na śniadanie dwa jajka z sosem to za mało . Takie jajka robię jako dodatek do sałat , kiełbas na ciepło , czy talerza wędlin . W tle zdjęcia widać zresztą michę sałaty z warzywami   🙂

Smacznego 🙂

One Comment

  1. Prosze sprobowac jajka w koszulkach bez occtu, tez sie udaja i lepiej smakuja, Jamie Olivier ma filmik na YT gdzie pokazuje trzy sposoby na jajka w koszulkach, najwazniejszy jest wir 😉
    Pozdrawiam i super stronka, dzienki Panstwu biore sie za wedliny wlasnej roboty.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*