Jajka w koszulkach ( inaczej “po benedyktyńsku ” lub “poszetowe ” )
Potrzeba :
– 2 jajka
– 30 ml octu ( 3 łyżki )
– szczypiorek
Wykonanie :
– w garnku zagotować pól litra wody
– dolać 3 łyżki octu
– dać łyżkę soli
– łyżką zamieszać gotująca wodę
– wybić delikatnie jajko ze skorupki do gotującej ,wirującej wody
– gotować około 5 minut
– delikatnie wyjąc łyżką cedzakową – szumówką
– położyć na dipie z avokado
– szczypiorek pokroić i posypać po jajkach
Sos z avokado :
– avokado
– 1 ząbek czosnku
– 1/4 cytryny
– sól,pieprz
-avokado przekroić na pół
– pestkę wyjąc i wyrzucić
– łyżką wydłubać miąższ do miski
– dodać obrany czosnek
– wycisnąć sok z cytryny
– dać szczyptę soli i odrobinę pieprzu ( a jak ktoś lubi ostre, to dużo, albo nawet tabasco może dać )
– zmiksować blenderem
uwagi :
– jeśli ktoś jest manualnie w kuchni słabszy to może najpierw wybić jajko do miseczki i z miseczki wylać je ostrożnie do wody (tez ryzyko oparzenia jest mniejsze )
– jeśli żółtko się wam rozwali przy wbijaniu do miski , to nie wlewajcie go do wrzątku , zróbcie z takiego jajka np. jajecznice
– sos z avokado jest podstawowy , co znaczy ze do tak zrobionego można sobie pododawać co kto chce , np. paprykę , cebulę itd.
– oczywiście na śniadanie dwa jajka z sosem to za mało . Takie jajka robię jako dodatek do sałat , kiełbas na ciepło , czy talerza wędlin . W tle zdjęcia widać zresztą michę sałaty z warzywami 🙂
Smacznego 🙂
Smacznego 🙂
Prosze sprobowac jajka w koszulkach bez occtu, tez sie udaja i lepiej smakuja, Jamie Olivier ma filmik na YT gdzie pokazuje trzy sposoby na jajka w koszulkach, najwazniejszy jest wir 😉
Pozdrawiam i super stronka, dzienki Panstwu biore sie za wedliny wlasnej roboty.