Eloszka 🙂
Dziś deserek –
GOFRY GRYCZANO-DROŻDŻOWE, który testowaliśmy na prezencie gwiazdkowym w domu mojego brata 🙂
W domu była gofrownica i zastanawialiśmy się jakie ciasto zrobić, żeby wyszły fajne gofry. Trzeba było to zrobić tak, żeby ciasto było bez jajek, bo Asia też chciała zjeść coś dobrego n kolację.
Zrobiliśmy więc ciasto gryczane na drożdżach. Byłem ciekaw, czy
wyjdzie, jeśli nie dodam żadnego tłuszczu. Nie dość, że wyszły, to jeszcze okazały się przepyszne i cała rodzina wcinała aż im się uszy trzęsły 🙂
Potrzeba na 5 porcji
Składniki:
– niecała szklanka ciepłej wody z kranu tak z 3/4 szklanki
– szklanka mąki gryczanej
– 1/8 kostki drożdży (około 12 g)
– 1 łyżka miodu
– szczypta soli
– gofrownicaa
Wykonanie:
– bierzemy miskę, kruszymy do niej drożdże
– dodajemy miód i mieszamy rózgą, aż drożdże się rozpuszczą
– dodajemy sól i wodę, mieszamy
– cały czas mieszając dodajemy mąkę gryczaną
– przykrywamy miskę pokrywką, lub ściereczką, zostawiamy na 15 min
– nagrzewamy gofrownicę
– na rozgrzaną gofrownicę nakładamy po 3 łyżki na każdego gofra
– zamykamy gofrownicę i pieczemy na 3/4 mocy przez 10 min
Uwagi:
– Konsystencja surowego ciasta, ma być jak jogurt, dość gęsta, ale jak jest zbyt “ciastowa” dolać trochę wody
– Gofry możemy posmarować miodem lub musem jabłkowym od teściowej :p albo powidłami od babci 🙂
Smacznego!
Paweł
A ile mąki? ;-D
na fb jest w skadnikach
– szklanka mąki gryczanej
🙂
Dzięki 😉