Gofry gryczano – drożdżowe

Eloszka 🙂

Dziś deserek –

GOFRY GRYCZANO-DROŻDŻOWE,  który testowaliśmy na prezencie gwiazdkowym w domu mojego brata 🙂 
W domu była gofrownica i zastanawialiśmy się jakie ciasto zrobić, żeby wyszły fajne gofry. Trzeba było to zrobić tak, żeby ciasto było bez jajek, bo Asia też chciała zjeść coś dobrego n kolację.

Zrobiliśmy więc ciasto gryczane na drożdżach. Byłem ciekaw, czy
wyjdzie, jeśli nie dodam żadnego tłuszczu. Nie dość, że wyszły, to jeszcze okazały się przepyszne i cała rodzina wcinała aż im się uszy trzęsły 🙂

Potrzeba na 5 porcji

Składniki:
– niecała szklanka ciepłej wody z kranu tak z 3/4 szklanki 
– szklanka mąki gryczanej
– 1/8 kostki drożdży (około 12 g)
– 1 łyżka miodu
– szczypta soli
– gofrownicaa
Wykonanie: 
– bierzemy miskę, kruszymy do niej drożdże 
– dodajemy miód i mieszamy rózgą, aż drożdże się rozpuszczą
– dodajemy sól i wodę, mieszamy 
– cały czas mieszając dodajemy mąkę gryczaną 
– przykrywamy miskę pokrywką, lub ściereczką, zostawiamy na 15 min
– nagrzewamy gofrownicę
– na rozgrzaną gofrownicę nakładamy po 3 łyżki na każdego gofra 
– zamykamy gofrownicę i pieczemy na 3/4 mocy przez 10 min
Uwagi:
– Konsystencja surowego ciasta, ma być jak jogurt, dość gęsta, ale jak jest zbyt “ciastowa” dolać trochę wody
– Gofry możemy posmarować miodem lub musem jabłkowym od teściowej :p albo powidłami od babci 🙂

Smacznego!
Paweł

3 komentarze

  1. A ile mąki? ;-D

  2. Anonimowy

    na fb jest w skadnikach
    – szklanka mąki gryczanej
    🙂

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*