Wesołych świąt ciąg dalszy 🙂
W naszym nowym wolnowarze zrobiłem kaczkę .
Szybko i
prosto 🙂
– wyciąłem piersi i nogi
– posoliłem ,popieprzyłem
– obsmażyłem na smalcu z każdej strony po 3 minuty
– do wolnowaru , na dno , włożyłem garść zamrożonej , obranej i pokrojonej marchewki , pietruszki i pory ( warzywa z mojego ogródka 🙂 )
– lekko posoliłem i popieprzyłem warzywa
– położyłem na nich obsmażone mięso
– na wierzchu położyłem 2 obrane i przekrojone na połówki cebule
– ustawiłem wolnowar na funkcję “low” i 8 godzin sobie pomału chodziło 🙂
Po tym czasie wyjąłem brytfanne , nałożyłem na talerze i miooooodzio !
Mięso jest tak delikatne i kruche , że Asia w ogóle noża nie używała , kroiła mieso widelcem :p
Z korpusu i skrzydeł zrobiłem rosołek 🙂 Także jedno i drugie 8 godzin sobie pykało 🙂
Mięso i warzywa w wolnowarze + surowa kacza wątróbka
Po 8 godzinach wygląda tak
Pyszny rosołek z kaczych kości i skrzydeł 🙂