Hiszpański paleo chłodnik Ajo Blanco

Dziś PRZEPIS 🙂
Dziś jeden z wakacyjnych hitów w Wypiekarnia Smaku – Przeźmierowo ul.Kościelna 32 !
❄️ Hiszpański chłodnik Ajo Blanco ❄️

⏰ Czas wykonania: 20 min

Potrzebne sprzęty:

🔪 blender
🔪 garnek

Składniki

🥄 100 g mąki migdałowej
🥄 150 g ugotowanych ziemniaków
🥄 500 ml mleka migdałowego
🥄 50 ml oliwy z oliwek
🥄 1 ząbek obranego czosnku
🥄 2 stołowe łyżki winnego octu lub octu jabłkowego
🥄 sól, pieprz do smaku
🥄 200 g winogrona

Wykonanie:

👨‍🍳 wlewamy mleko migdałowe do blendera i dodajemy mąkę migdałową
👨‍🍳 dodajemy czosnek, sól, pieprz i miksujemy przez minutę
👨‍🍳 dodajemy oliwę, ziemniaka, ocet i miksujemy
👨‍🍳 próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
👨‍🍳 przelewamy do miseczek
👨‍🍳 winogrona kroimy na połówki, usuwamy pestki nożykiem i wrzucamy po kilka przekrojonoych kulek na każdą porcję
i tyle 🙂 szybko i prosto 🙂
Miłego dzionka kochani ❤
Paweł

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*