Dziś PRZEPIS
Dziś jeden z wakacyjnych hitów w Wypiekarnia Smaku – Przeźmierowo ul.Kościelna 32 !
Hiszpański chłodnik Ajo Blanco
Czas wykonania: 20 min
Potrzebne sprzęty:
blender
garnek
Składniki
100 g mąki migdałowej
150 g ugotowanych ziemniaków
500 ml mleka migdałowego
50 ml oliwy z oliwek
1 ząbek obranego czosnku
2 stołowe łyżki winnego octu lub octu jabłkowego
sól, pieprz do smaku
200 g winogrona
Wykonanie:
wlewamy mleko migdałowe do blendera i dodajemy mąkę migdałową
dodajemy czosnek, sól, pieprz i miksujemy przez minutę
dodajemy oliwę, ziemniaka, ocet i miksujemy
próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
przelewamy do miseczek
winogrona kroimy na połówki, usuwamy pestki nożykiem i wrzucamy po kilka przekrojonoych kulek na każdą porcję
i tyle szybko i prosto
Miłego dzionka kochani
Paweł