Bezglutenowy Chleb z cukinii

Elo!
Dziś przepis na chlebek warzywny. I taka historyja na początek. Ja czasami lubię mówić:, do ludzi, których uczę gotować:
– wiesz co, ale ja nie rozumiem, czego nie rozumiesz (aczkolwiek, im więcej ludzi “mam na koncie” tym mniej się już dziwię :d)
Pewnego razu, dawno dawno temu za siedmioma górami, za siedmioma hipermarketami …
Prowadziłem warsztaty na których

robiliśmy też ten chlebek. Jest on banalnie prosty i szybko się robi. Wystarczy w zasadzie wszystko wymieszać, wrzucić do pieca i czekać aż się “samo zrobi”.  Uczestnicy warsztatów robili sami, bo ciężko tu jest coś zepsuć. Ale i tu można zostać zaskoczonym!
Wyjmujemy chleby z piekarników, wyrosły ładnie, pachną wspaniale niby pełen sukces…
ALE!

Pierwszą rzeczą jaką należy zrobić po wyjęciu chleba z piekarnika, to wyjąć z formy na jakaś kratkę. I nieważne tu jest, czy to chleb warzywny, bezglutenowy, czy pszenny typu “gluten z klejem + hashimoto w gratisie”.

Dlaczegóż? Poniewóż,  chleb się “spoci” w foremce i wyjdzie mokra klucha. Obracamy więc foremkę do góry nogami nad deską (trochę wygodniej jest przez jakieś kuchenne rękawiczki, chyba, że mamy ręce z azbestu, to nie potrzeba ochrony).
No i dochodzimy do tego ALE, czyli trzeba odkleić papier do pieczenia.
Kobity próbują, nie chce odejść, ciągną mocnej, to papier zszedł .. razem z skórą chleba.
Czemu?
Bo złą stroną położyły papier do pieczenia. Tak jak go rozwijasz, tak kładziesz, a nie odwrotnie “bo tak mi się lepiej kładło”. Chyba, że ktoś lubi gotowanie z atrakcjami, to proszę bardzo :d

Dobra, jedziemy z przepisem!

Czas wykonania:
90 minut

Potrzebujesz:

  • piekarnik
  • keksówkę
  • papier do pieczenia
  • tarkę do warzyw
Składniki:
  • 350 g cukinii
  • 150 g mąki kokosowej
  • 7 jajek
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki smalcu/oleju kokosowego lub masła klarowanego
Wykonanie:
  • Zaczynasz od włączenia piekarnika i ustawienia na 180 stopni C.
  • Bierzesz keksówkę i wykładasz papierem do pieczenia
  • Bierzesz miskę i trzesz na tarce na DROBNYCH oczkach cukinię do tej miski
  • Tłuszcz rozpuszczasz w jakimś garnuszku/rondelku i dodajesz do miski (ma się tylko zrobić płynny, a nie wrzący 🙂 )
  • Wybijamsz do miski jajka
  • Bierzesz sitko i wyciskasz sok z cytryny przez sitko, żeby pestki nie wpadły (możesz wycisnąć przez wyciskarkę ręczną, czy co tam masz w domu. Ostatecznie, jeśli jesteś studentem w akademiku i nie masz za wielu rzeczy, to wyciśnij cytrynę przez własną dłoń, sok przecieknie przez złączone palce 🙂
  • Następnie dodaj sól, sodę i wsyp mąkę kokosową
  • Wymieszaj to drewnianą łyżką, chociaż prawdę mówiąc, najlepiej własną ręką (byle czystą ;p)
  • Wygarnij ciasto do foremki
  • Lekko łyżką wyrównaj
  • Piecz w nagrzanym piekarniku 50 min
  • Po tym czasie wyjmij foremkę
  • Obróć ją do góry nogami na desce
  • Zdejmij papier
  • Połóż chleb na jakiejś kratce (może być taka z piekarnika, byle zimna bo możesz sobie zrobić tatuaż na stole ;p)
  • Jak wystygnie, można kroić
  • Po wystudzeniu może stać z 3 dni bez lodówki,  jak zwykły chleb. Tylko zawiń go w czysty płócienny ręcznik, żeby nie obsychał (od biedy może być też ręcznik papierowy)
Smacznego 🙂

 

Paweł
———————————————————————
Dietetyk mgr inż. Joanna Jędrzejczak-Jackowska:
Konsultuje w HASHIMOTO i innych chorobach tarczycy, cukrzycy, insulinooporności , chorobach z autoagresji.
– konsultacje dietetyczne/żywieniowe
– wykłady o zdrowym odżywianiu
– wykłady o chorobach tarczycy
Kontakt:
joanna.jedrzejczak1983@wp.pl

Mistrz kuchni Paweł Jackowski
– szkolenia u Klienta w domu (wspólne przygotowanie potraw)
– pokazy kulinarne
– warsztaty kulinarne
– wykłady i prelekcje wraz z dietetykiem klinicznym
– wykłady, jak się organizować w kuchni, przy zdrowym odżywianiu podczas
diety
– przygotowanie imprez okolicznościowych (urodziny, imieniny, komunie itd.)
Kontakt:
paweljackowski81@interia.pl

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*