Naleśniki bez jajek z maślakami i podgrzybkami

Cześć 🙂
Póki jeszcze jesień jest i są grzybki (kocham grzybki, a Ty?) to idziemy za ciosem 🙂
To jedna z moich ostatnich węglowodanowych kolacji (na zimę węgle idą do kąta, a wchodzi
tłuszcz). Naleśniczki gryczane z fermentowanej kaszy gryczanej i do tego pyszne grzybki. Wygląda to jak wygląda, ale jest  P Y S Z N E!

Naleśniki:
Potrzeba na 4-5 placków
– 150 g białej kaszy gryczanej
– 150 ml wody
– 150 ml mleka kokosowego
– 3 łyżki smalcu
– sól

Grzyby:
– 200 g maślaków
– 100 g podgrzybków
– 1/2 cebuli
– 1 ząbki czosnku
– 1-2 łyżki smalcu
– sól, pieprz

Wykonanie:
Naleśniki

– kaszę płuczemy – zalewamy wodą z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie 
– wsypujemy kaszę do naczynia (ja lubię litrowe słoiki)
– zalewamy wodą, mieszamy
– zostawiamy tak na 7 godzin (ja robię to około 11 rano. Wystarczy zabrać słoik do pracy i zalać wodą, zakręcić żeby nić nie ulać i wrócić z nim do domu)
– po tym czasie lekko solę i miksuję blenderem na gładką masę
– cały czas miksując dodaję luźny smalec (u mnie słoik cały czas stoi obok kuchenki a nie w lodówce i jest luźny) 
– powoli wlewam mleko kokosowe (cały czas blenduję)
– odstawiam na kilka minut (w tym czasie podsmażam warzywa)
– rozgrzewam patelnię z odrobiną tłuszczu (tyle, żeby lekko tłuste było)

– smażę placki po 4-5 min z każdej strony 
Grzyby:
grzyby czyścimy z igliwia, liści 
– kroimy w grube plastry 
– cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry
– na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz 
– wrzucamy cebulę i czosnek
– podsmażamy 2-3 min
– dodajemy grzyby
– lekko solimy i pieprzymy
– podsmażamy 2-3 min
– przykrywamy pokrywką i dusimy przez 5 min
Naleśniki kładziemy na talerz, nakładamy grzyby, zwijamy naleśniki tak jak lubimy 🙂 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*