Cze艣膰 馃檪
Jak ju偶 wiecie, my z Asi膮 jemy posi艂ki w臋glowodanowe wieczorem, ze wzgl臋du na moj膮 IO (czyli insulinooporno艣膰). Ja zakochany jestem w kaszy gryczanej. Zawsze j膮 lubi艂em, ale teraz lubi臋 j膮 coraz bardziej 馃檪 Czy to w postaci najprostszej
– kasza ze smakiem (czyli po prostu posolona), czy chleby gryczane, placki, czy racuchy.
Kocham te偶 grzybki 馃檪 Kurki s膮 coraz ta艅sze, wi臋c… kasza z kurkami 馃檪
Potrzeba na 2 porcje:
– 200 g bia艂ej kaszy gryczanej
– 200 g kurek
– 1 cebula
– 2 -3 z膮bki czosnku
– 1/2 p臋czka zielonej pietruszki
– s贸l, pieprz
– 1-2 艂y偶ki smalcu
Wykonanie:
– kasz臋 p艂uczemy na sicie pod bie偶膮c膮 wod膮
– wrzucamy do 2 litrowego garnka z wrz膮tkiem
– gotujemy oko艂o 10 min, sprawdzamy czy nie jest dla nas zbyt twarda, ja tak膮 lubi臋
– odcedzamy na sicie
– kurki wrzucamy do miski z zimn膮 wod膮 i p艂uczemy, robimy tak z 3 razy, 偶eby pozby膰 si臋 piasku
– odcedzamy na sicie
– cebul臋 i czosnek obieramy i kroimy w kostk臋
– pietruszk臋 drobno siekamy
– w garnku rozgrzewamy smalec
– podsma偶amy cebul臋 z czosnkiem przez 2-3 minuty
– dodajemy kurki (jak s膮 du偶e to kroimy na mniejsze kawa艂ki)
– podsma偶amy minut臋, przykrywamy pokrywk膮, dusimy 5 minut
– dodajemy kasz臋 gryczan膮
– lekko solimy i pieprzymy
– dodajemy pietruszk臋
– mieszay i nak艂adamy na talerze