Szarlotka bez jajek

Elo Elo!
Wuja Paweł pokaże Wam dziś nowy bajer, jaki wymyślił jakiś czas temu 🙂 Swoją droga zastanawiam się, czy gdzieś jeszcze poza poznańskiem mówi się “wuja”. Od dziecka zawsze mówiłem w stylu “o ! idzie wuja Czesiu”…. Ale zostawmy nostalgię za Wielkopolską (niedługo przyjedziemy z Tygrysem na święta! hura!).

Do rzeczy 🙂

Ponieważ odpuszczamy sobie z Asią jajka na jakiś czas, a trzeba zrobić deser na weekend, to będzie szarlotka bez jajek 🙂 
Pewnego dnia stwierdziłem, a co mi tam, jak nie wyjdzie, to najwyżej to zamieszam, włożę w kubeczki i będziemy jeść łyżką, bo że dobre wyjdzie, to wiem. Jedyne o co się rozchodzi, to czy da się to pokroić i podać jako kawałek ciasta.

Da się 🙂 zrobiłem już niejedną taką blachę i trzyma się jak przysłowiowy diabeł sołtysa 🙂


Czas wykonania:
1.5 godziny 
Potrzeba na jedną blachę:

Masa jabłkowa:
składniki:
2 kg kwaśnych jabłek 
– 2 łyżki cynamonu (nie musi być jak ktoś nie może/nie lubi)
Wykonanie:
– jabłka obieramy
– trzemy na tarce na grubych oczkach
– wrzucamy do suchego garnka 
– ustawiamy na małym gazie 
– prażymy tak około 45 min, co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypaliło
– można na koniec dodać cynamon i zamieszać 
Ciasto
szklanka mąki jaglanej
– szklanka mąki gryczanej
– szklanka rozpuszczonego masła 
– 50g słodziwa – miodu/cukru/stewii/erytolu – co tam chcesz to se daj 🙂
– 2 łyżki kakao (nie musi być)
– 50 ml wody z kranu (zimnej)
Wykonanie:
– obie mąki wsypujemy do miski
– dodajemy słodziwo
– wlewamy masło 
– mieszamy rękami, aż masło się połączy z mąkami 
– dolewamy wodę 
– mieszamy aż się równo masa połączy 
– jeśli lubisz/możesz jeść kakao to połowę ciasta odkładasz na bok
– a do tego ciasta co masz w misce dodajesz kakao i mieszasz aż się równo połączy 
– z każdego ciasta formujemy kulkę i zawijamy w folię lub wkładamy do foliowego woreczka 
– wkładamy ciasta do zamrażarki na 15 minut
– w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni 
– wykładamy blachę papierem do pieczenia 
– wyjmujemy białą kulkę i trzemy na tarce na blachę z papierem
– robimy tak, żeby równo się rozłożyło (popychać ciasto palcem/łyżką na brzegi blachy 
– wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut 
– po tym czasie wyjmujemy blachę z pieca
– nakładamy jabłka 
– na wierzch trzemy ciemne ciasto 
– pieczemy 30 minut 
– wyjmujemy z piekarnika, czekamy do ostygnięcia
Uwagi:
– najlepiej się kroi jak wystygnie i jeszcze włożycie na noc do lodówki, dlatego najlepiej upiec to ciasto dzień wcześniej niż chcemy przyjąć gości 
– masło ma być tylko rozpuszczone, nie zagotowane, ani nie gorące. Możesz dać zwykłe, jak Ci nic po nim nie jest, lub klarowane. Nie robiłem z olejem kokosowym (niespecjalnie go lubię)

5 komentarzy

  1. Anonimowy

    Po sąsiedzku na Kujawach też się mówi Wuja:-)

  2. o!
    Jak miło 🙂
    Dzięki za info 🙂

  3. Anonimowy

    Proszę o więcej przepisów bez jajek i mleka a ten wypróbuje !

  4. Anonimowy

    czy na pewno są db proporcje masła do mąki??

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*