Karczek Rzymski

Elo!
Imbirowo-tymiankowy Karczek rzymski poleca si臋 na obiadek 馃檪
Idealne danie na 艣wi膮teczny obiad. Nie do艣膰, 偶e pyszne, to jeszcze podane w takim garnku, b臋dzie pi臋knie wygl膮da艂o na
艣wi膮tecznym stole 馃檪
Dlaczego rzymski? Bo znowu u偶y艂em garnka glinianego “rzymskiego”. Ostatnio robi艂em w nim kilka razy chleb gryczany (wychodzi  REWELACJA!).
Ostatnio pytacie sk膮d mam taki garnek, robi je firma http://www.biowin.pl/biowin. Mam od nich szynkowar, termometry do mi臋sa, przybory do w臋dzenia, dobra jako艣膰, rozs膮dne ceny. Fajne pomys艂y na prezenty na 艣wi臋ta mo偶na tam znale藕膰 馃檪
Tak jak pisa艂em przy okazji pieczenia chleba gryczanego, garnek rzymski ma tak膮 fajn膮 w艂a艣ciwo艣膰, 偶e w 艣rodku powstaje para wodna i dany wyr贸b ma pieczenie z par膮, co艣 jak piec konwekcyjny na normalnej przemys艂owej kuchni. Dzi臋ki temu mi臋so jest soczyste, kruche.
Co jest najlepszego w tym daniu? Jest typowo “dla opornych”. Wrzucasz wszystko do garnka, wk艂adasz do pieca i czekasz a偶 si臋 samo zrobi 馃檪

Potrzeba na obiad dla 5-6 os贸b:

  • 1.5 kg kark贸wki wieprzowej
  • 3 marchewki 
  • 2 pietruszki korzeniowe 
  • 1 g艂贸wka czosnku 
  • 4 艂odygi selera naciowego 
  • 3 cebule 
  • 4-5 ga艂膮zek 艣wie偶ego tymianku (w ka偶dym markecie za 4 z艂 doniczk臋 mo偶na kupi膰)
  • 3 cm imbiru 
  • s贸l, pieprz
Wykonanie:
  • garnek rzymski zalewamy zimn膮 wod膮 (pokrywk臋 te偶) na minimum 15 minut (mo偶na 艣mia艂o d艂u偶ej) 
  • wylewamy wod臋 z garnka 
  • imbir obieramy no偶ykiem lub obieraczk膮 do warzyw i siekamy/kroimy drobno no偶em
  • mi臋so wk艂adamy do garnka i solimy, pieprzymy, nacieramy imbirem 
  • marchew i pietruszk臋 obieramy i kroimy w uko艣ne plastry 
  • cebul臋 i czosnek obieramy
  • cebul臋 kroimy w plastry, czosnek mo偶emy zostawi膰 w z膮bkach
  • obk艂adamy kark贸wk臋 warzywami (na dnie naczynia te偶 k艂adziemy)
  • wk艂adamy do  ZIMNEGO  piekarnika 
  • w艂膮czamy piekarnik i ustawiamy na 180 stopni 
  • po 2.5 godzinach jest gotowe 
  • je艣li chcecie wyj膮膰 garnek od razu z pieca, to otw贸rzcie drzwiczki piekarnika, 偶eby troch臋 temperatura zesz艂a z garnka, jest wra偶liwy na zmiany temp. i mo偶e p臋kn膮膰
  • je艣li ju偶 jeste艣cie zdecydowani na wyj臋cie to postawcie go na drewnianej desce, bro艅 Bo偶e na czym艣 zimnym, np. w zlewie 
Uwagi:
  • ja robi臋 tak, 偶e po 2.5h pieczenia wy艂膮czam piekarnik i  ZOSTAWIAM garnek w piekarniku do ca艂kowitego wystudzenia 
  • potem wk艂adam do lod贸wki, na drugi dzie艅 porcjuj臋
  • Co daje mi to, 偶e kroj臋 wystudzone mi臋so? 艂atwo si臋 kroi, t艂uszcz 艣ci膮ga i mi臋so si臋 nie rozpada 
  • poporcjowane mi臋so wk艂adam do garnka i odgrzewam w piekarniku nagrzanym do 120 stopni i potem k艂ad臋 na desce na stole- deska po to, 偶eby nie pobrudzi膰 sto艂u/obrusu 

Przygotowane mi臋so z warzywami 
 chwil臋 przed w艂o偶eniem do pieca 馃檪 

Po wyj臋ciu z piekarnika 馃檪

Leave a Comment

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

*