Paleo dania w restauracji Inspiracje w Opolu

Siema ,
Kto nie ma fejsbuka , albo tam nie zagląda , to może pomyśleć , że u nas się nic nie dzieje . A dzieje się naprawdę dużo . Z braku czasu tylko na fan page Kuchni Ajwen  i nasze Paleo Dla Opornych  , wrzucam ” na szybko ” co robię
w restauracji .
Tu macie kilka zdjęć i podpisów co robiłem

1. Krem z pieczonej dyni – dynia/cebula/smalec/rosół 
2. Gyros drobiowy z ziemniakami i warzywami – indyk/czosnek/ziemniaki/smalec/włoszczyzna/papryka
3. Pulpety w sosie imbirowo kokosowym z makaronem – łopatka wieprzowa/mąka koksowa/mleko kokosowe/cukinia/włoszczyzna/cebula/czosnek
Użyłem ziół : tymianek , rozmaryn, oregano 



– Zupę rybną z pomidorami i włoszczyzną 
– Medaliony wieprzowe duszone w czerwonej cebuli na puree z dyni 
– Gulasz z indyka z warzywami 



– zupkę jarzynową – bez ziemniaków, same warzywa + rosół drobiowy 
– sałatkę z grillowanym kurczakiem z sosem na bazie pieczonej cukinii , anchois i bulionu 
i mega obiadek – danie główne: 
– pieczone polędwiczki wieprzowe w sosie własnym (podpiekłem mięso , podlałem wodą, dodałem warzyw korzeniowych i zmiksowałem wszystko), z kaszą gryczaną niepaloną i kapustą modrą ” po mojemu ” (czyli kapusta gotowana w wodzie w octem jabłkowym, cebula, jabłka, trochę rodzynek, łyżka miodu, sól, pieprz) 



1.Zupę brokułową 
2.spaghetti carbonara – na makaronie z cukini i sosie na bazie bulionu , do wyboru , z żółtkiem , lub bez 
3. Pupleciki wieprzowo kokosowe ( bez jajej zrobiłem ) w sosie kokosowo warzywnym 



– Rosołek z gęsi z warzywami 
– Medalion kokosowo – wieprzowy z surówką z białej kapusty i podsmażonymi ziemniakami 
– Makaron z cukinii z sosem paprykowo – pomidorowym 



– Zupę ogórkową 
– Bigos ze słodkiej kapuchy na wędzonym boczku i golonce 
– Spaghetti z cukini z czosnkien , pomidorkami i wędzonym łososiem , lub z kurczakiem 



– Staropolski żurek z jajkiem w koszulce (bezmączny)
– Pieczeń wieprzowa duszona z warzywami w masełku klarowanym
– Leczo z cukini i patisona 




Dziś proponuję na obiadek za dwie małe dyszki ;
– kapuśniak ze słodkiej kapusty – kapusta biała/cebula/włoszczyzna/rosół drobiowy, kminek
– sałatkę z grillowanym kurczakiem i sosem winaigrette – kurczak/cebula/pomidory/ogórek/sałata/sos winaigrette z oliwy z oliwek koperku i pietruszki
– wątróbkę z kurczaka duszoną na maśle klarowanym  z cebulą i jabłkiem  . Do tego ziemniaki i ogórki kiszone

2 komentarze

  1. świetny blog! tylko czy istnieje możliwość zmiany szaty graficznej? mniejsza czcionka, łagodniejsze kolory? trochę ciężko się przegląda. Merytorycznie super.

  2. Witaj Katarzyno , dziekujemy za miłe słowo . Co do oprawy graficznej itd. Ja jestem kucharzem i ledwo co ogarniam temat " techniczny " tego bloga , po prostu tak jak umiałem , tak zrobiłem ( w zasadzie to i tak jestem z siebie dumny , że wygląda jak wygląda :p ) . A teraz jak od kiedy wylądowałem w Opolu , to już w ogóle nie mam czasu na nic ( np. wczoraj byłem w pracy od 7 rano do 24 ) . Po prostu teraz dopóki nie wyszkolę kogoś w reatauracji tak , żebym mógł mieć kilka dni wolnego w miesiącu , to na żadne zmiany nie ma szans. Pozatym jest tworzony i ralizowany projekt "Kuchnia Ajwen " i tam już będą graficy i inni magicy , jak już powstanie to wtedy pomyslimy , czy nasz blog w to wejdzie , albo , czy ktoś nam to wszystko ładnie graficznie poukłada , żeby oczy cieszyło . Ja na tą chwilę cały czas gotuję , wymyślam , a jak mam chwilę usiąść to opisuje , robię gramatury i kakulacje dań paleo
    Pozdrawiam
    Paweł

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*