Prażona tarta kokosowa z dyniowo-jabłkowym kremem

Siemanko !
To teraz trochę z dynią się pobawimy 🙂 Dawno nie było żadnego deserku , to teraz będzie kozacki 🙂
Tarta bez mąki , bez jajek i bez pieczenia , w mojej wersji lekko wytrawna . Jak ktoś woli słodszą , to sobie może miodu dodać . Robiłem ten deser pod Asię , a ona lubi kwaśne rzeczy ( a nawet bardzo kwaśne ) . Jest to dość
prosty deser jeśli ma się w domu mąkę kokosową , żurawinę , lub borówkę ( jakieś powidła też by mogły być , będzie wtedy słodsze ) , Oczywiście potrzeba też dyni i mus jabłkowy ze słoika , ja użyłem musu , który zrobiłem 2 lata temu ( jak komuś się nie chce robić samemu , to musi  wyżebrać od babci :p ) . Ponieważ krojenie takich wynalazków nie jest łatwe , to specjalnie kupiłem małe pojemniczki do zapiekania ( za kilka złotych ) , żeby każdy dostał swoją porcję i mógł sobie wyjadać łyżeczką , czy widelczykiem . Ale , że kucharz zawsze musi coś kombinować , to chciałem zrobić też tak , żeby ładnie dało się je wyjąć z foremek i zaprezentować . Okazało się , że się da i nawet się trzyma przy krojeniu i nie rozpada 😀

Potrzeba na 6 porcji ( małych foremek o pojemności 250 ml ) :
– 12 czubatych  łyżek mąki kokosowej ( u mnie to 120 gramów )
– 6 łyżek oleju kokosowego ( albo masła klarowanego )
– 6 łyżek żurawiny/borówki/powideł
– 0.5 kg dyni bez pestek i miąższu
– 0.5 kg musu jabłkowego
– 100 gramów płatków migdałów
– 1 łyżka cynamonu

Wykonanie : 
– zaczynamy od zrobienia PULPY DYNIOWEJ   , powiem Wam , że nie ma się co bawić  , ja od razu całą dynię przerabiam i później po prostu dzielę i wykorzystuję do różnych rzeczy jak ? Po prostu piekę dynię
– dynię kroję na pół , usuwam miękki środek i pestki , resztę kroję na kawałki , powiedzmy wielkości telefonu , układam na blaszce skórą  do dołu i piekę w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę .
– następnie wyjmuję z piekarnika i zostawiam , żeby trochę przestygło , tak z pół godziny
– biorę łyżkę i z każdego kawałka zeskrobują łyżką  pieczony miąższ do jakiejś miski
– tym sposobem uzyskuję miskę gotowej pieczonej dyni , kilka dni w lodówce może leżeć i nic się nie stanie
– do tego deseru biorę tyle samo pieczonej dyni   i tyle samo musu jabłkowego
– wrzucam oba składniki do jakiejś miski , dodaję cynamon i blenduję około minuty
– jeśli jest jeszcze ciepłe to wkładam do lodówki lub zamrażarki na chwilę ( 5-10 min)  ,żeby było zimne
– w czasie kiedy pieczemy dynię robię prażoną mąkę  kokosową, czyli mąkę kokosową wsypuję na  SUCHĄ  patelnię i na średnim ogniu podgrzewam , co chwilę mieszając , aż zrobi się złoty kolor i będzie ładnie pachnieć , trwa to kilka minut
– gorącą  mąkę kokosową przekładam do jakiejś miski ( byle nie plastik , bo się stopi :p ) i czekam aż trochę wystygnie
– do jeszcze ciepłej mąki dodaję tłuszcz
– mieszam razem rękami , taka konsystencja błota się zrobi
– do każdej tartaletki nakładam po 2 łyżki masy kokosowej i delikatnie rozprowadzam , żeby zakryć dno i trochę boki naczynia
– tak uszykowane wkładam do lodówki , lub zamrażarki na 5-10 min , aż się zrobi twarde
– na każdy uszykowany spód daję po łyżce żurawiny i lekko rozsmarowuję
– na to daję po 2-3 łyżki “kremu” dyniowego
– wkładam całość do lodówki na minimum 2 godziny , a najlepiej na całą noc
– przed podaniem posypuje płatkami migdałów

Uwagi :
– żeby zrobić ładnie do zdjęcia , na jedną tartaletkę położyłem folię spożywczą i na niej nakładałem po kolei każda warstwę . Wystarczyło później tylko chwycić za brzegi folii i wyciągnąć ciastko , delikatnie odkleić folię i ciacho do prezentacji gotowe , okazało się też , że całkiem nieźle się kroi i trzyma 🙂
– prażonej mąki kokosowej to robię od razu litrowy słoik i później sobie na mnie czeka na półce ,aż jakiś pomysł wpadnie mi  do głowy 🙂

4 komentarze

  1. Cud, miód i malina 🙂

  2. cieszę się , że się podoba 🙂

  3. Tak mnie dzisiaj wzięło na coś słodkiego i zrobiłam babeczke, miałam mus jabłko z dynia z zeszłego sezonu, trochę rzadki- zagęsciłam wiorkami ? powiodła śliwkowe zamiast żurawiny do ozdoby borówki.Prawda , że stylowa babeczka?

  4. 🙂
    prawda 🙂

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*