Sos z rydzów z makaronem z czarnej rzepy i kalarepy

Czarna rzepa . Wygląda jak grudki węgla, przy obieraniu mocno brudzi  , w smaku na surowo bardzo
ostra . Kiedyś kupiłem sobie szampon do włosów  z czarnej rzepy , Boże , jak to śmierdziało :p . Także , że zdrowa , że fajna , dobra dobra … Jeszcze pokrojona w plastry i usmażona na tłuszczu jako dodatek do obiadu , albo składnik grillowanego dania , uszła w tłumie . Ale teraz się zakochałem w czarnej rzepie . W połączeniu z kalarepą , przepuszczone przez spiromat , podgotowane w sosie na bazie mrożonych rydzów Grzybki zebrałem i zamroziłem jesienią ) wyszło  PRZE – PY-  SZNE !!

Potrzeba na 2 porcje :
– 2 czarne rzepy wielkości piłek tenisowych
– 1 kalarepa wielkości pięści
– 0.2 kg mrożonych rydzów
– 4 ząbki czosnku
– 1 cebula
– 0.3 l rosołu
– 1 czubata łyżka tłuszczu ( ja  dałem smalec )
– garść posiekanego szczypiorku ( dałem mrożony )
– 1 łyżka domowej wegety ( przepis TU )
–  pieprz

Wykonanie :
– grzyby wyjąc z zamrażarki z dwie godziny wcześniej i położyć na jakiejś misce sitko i zostawić na sitku ( wody z miski broń Boże nie wylewać później ! )
– rzepę i kalarepę obrać i opłukać
– zetrzeć na spirometrze ( co to jest spirometr TUTAJ )
– cebulę i czosnek  obrać i pokroić jak kto umie
– na wysokiej patelni / rondlu , lub w garnku rozgrzać tłuszcz
– dorzucić grzyby ( jak są duże , to pokroić w mniejsze kawałki )
– smażyć ze 4 minuty
– dodać cebule i czosnek
– zasmażać 5 minut
– wlać rosół
– dodać domowa wegetę i trochę pieprzu
– gotować na małym ogniu 10 minut
– spróbować , jak mało słone , dodać wegety
– dodać makaron warzywny
– przykryć pokrywką i dusić 5 minut
– podnieść pokrywkę , dodać szczypiorek , zamieszać
– nakładać na talerze

Uwagi:
– rydze mrożone można kupić , ale tanie nie są , lepiej samemu poszukać i pomrozić 🙂
– jeśli ktoś nie zrobił wegety domowej ( koniecznie trzeba to nadrobić ) , ten używa soli . Ale dodanie wegety powoduje to , że te drobne warzywka zagęszczają naturalnie sos , jak się rozgotują
– zamiast spiromatu można użyć nożyka do juliennne , albo obieraczką zrobić paski ( wtedy , to tylko na minutę wrzuć do sosu i podgrzać )

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*