Pieczona szynka w sosie grzybowym

Wczoraj wstawiłem jak robię pieczoną szyneczkę . Pisałem o tym , że 
z tych warzyw i płynu który jest od szynki można zrobić jakiś sos . Ponieważ mam jeszcze trochę zamrożonych grzybków ( i lubię grzybki :p ) postanowiłem zrobić gęsty sos grzybowy, dodałem też garść suszonych grzybków  . Dałem dużo grzybów,  taki w sumie gulasz grzybowy mi wyszedł :p do tego mięsko , kilka pomidorków na zagrychę i   mniam mniam :p

Potrzeba :
– upieczoną szynkę ( przepis TU) z bazą pod sos (czyli z tym płynem  z warzywami w którym jest upieczona) 
– 0.2 kg mrożonych grzybów ( dałem mix zebrany jesienią )
– 2 cebule
– garść suszonych grzybów
– 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 
– łyżka tłuszczu
– sól, pieprz

Wykonanie :
– grzyby namoczyć kilka godzin wcześniej ( a najlepiej na noc) w garnuszku z zimną wodą ( szklanka wody na garść grzybów )
– mrożone grzyby wyjąć z zamrażarki , łożyć do jakiejś miski i niech się do rana rozmrażają
 –  na drugi dzień cebulę obrać  i pokroić jak kto umie ( ja lubię duże kawałki )
– grzyby suszone i mrożone kładziemy na sitku i odsączamy z wody
–  WODĘ ZBIERAMY , NIE WYLEWAMY DO ZLEWU !
– w garnku rozgrzewamy tłuszcz
– wrzucamy grzyby
– smażymy kilka minut
– mieszamy
– dodajemy cebulę
– smażymy kilka minut
– dodajemy koncentrat pomidorowy
– mieszamy
– zasmażamy 2-3 minuty 
– wlewamy wywar z warzywami od szynki
– gotujemy 20   minut
– próbujemy , doprawiamy solą  i pieprzem
 

Uwagi :
– ja grzyby suszone namoczyłem w wodzie wieczorem i rano robiłem sos
– jeśli sos wyjdzie wam za rzadki , to możecie pogotować jeszcze chwilę aż odparuje nadmiar wody
– jeśli z kolei odparowało za mocno to dolejcie wody ( chociaż najlepiej rosołu jak ktoś ma na podorędziu :))

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*