Kapuśniak z kiszonej kapusty

Kapuśniak z kiszonej kapusty , zrobiony  na
bazie własnej kiszonki , moja duma i radość :] . Wyszedł pyszny! Kapusta kisiła się 3 tygodnie , była kwaśna , lekko jeszcze twarda , ale już jak kiszona smakuje (jeszcze 1/3 kamionki została , a dwa kolejne garnki się kiszą na wielkanoc :D). Zrobiłem taką  zupkę bez udziwnień . Kapusta , trochę warzyw + rosół , z przypraw to dla mnie osobiście najważniejszy przy kapuśniaku jest kminek , a konkretnie kmin rzymski ( małą rzecz , a cieszy :p )

Potrzeba na 4-5 porcji :
– 2 garści kapusty kiszonej – przepis TU
– litr rosołu – przepis TU
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 2 łodygi selera naciowego ( można dać kawałek zwykłego )
– 2 cebule
– sól , pieprz
– kmin rzymski – 1/2 łyżeczki
– 2 łyżki tłuszczu ( ja dałem topione sadło wieprzowe ) 

Wykonanie :
– cebulę obrać i pokroić jak kto potrafi
– marchew i pietruszkę obrać , pokroić na małe  kawałki 
– łodygi selera wypłukać pod bieżącą wodą z piasku i pokroić na małe kawałki
– bierzemy garnek , zapalamy pod nim ogień
– dajemy 2 łyżki tłuszczu
– wrzucamy cebulę
– smażymy z 4 minuty
– dorzucamy marchew,pietruszkę i seler
– smażymy 5 minut
– dodajemy kapustę kiszoną
– zalewamy rosołem
– dodajemy kmin rzymski 
– gotujemy na małym ogniu 30 minut 
 – próbujemy , doprawiamy solą  i pieprzem ( z solą uważać , zależy jak bardzo kapusta była słona )
– jak warzywa są miękkie to gotowe , jeśli nie , to jeszcze z 5 minut pogotować
– po nałożeniu na talerz posypać pietruszką zieloną, a jak ktoś nie lubi , to jeść bez :p

Uwagi :
– do gotowania zupy nie używam ani liścia laurowego , ani ziela angielskiego , bo i rosół i kapusta kiszona była robiona z tymi przyprawami i wystarczająco już są wyczuwalne w zupie
– fajnie jest dolać do zupy trochę soku z kiszonej kapusty

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*