Zupka pomidorkowa

Potrzeba na 3-4 porcje :
– 1 litr rosołu –  z TEGO przepisu
– 1 marchew
– 1 pietruszka korzeń
– 1/3 selera
– 2 cebule
– 2 puszki pomidorków krojonych  w puszce ( można tych z tesco za niecałe 2 zł  :p )
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki tłuszczu

Wykonanie :
Żeby zrobić to naprawdę szybko i bez boleśnie proponuje :
– obrać warzywa
– pokroić w kawałki jakie kto umie ( ja najbardziej lubię większą kostkę )
– w dużym garnku rozgrzać tłuszcz 
– najpierw wrzucić do garnka cebule , smażyć 2 minuty
– dorzucić pokrojony czosnek , smażyć minute
– dorzucić marchew,seler, pietruszkę korzeń , smażyć 5 minut
– wlać pomidorki z puszki  , przykryć , dusić 10 minut
– zdjąć pokrywkę , wlać rosół , przykryć i gotować 20 minut
– podnieść pokrywkę , sprawdzić czy warzywa są już miękkie
– jeśli twardość / miękkość  Ci odpowiada to dopraw solą i pieprzem
– na sam koniec wrzuć do garnka pokrojona pietruszkę , zagotuj 1 minute i wyłącz gaz

Uwagi :
– ja lubię czuć że coś jem/gryzę , dlatego tej zupy nie miksuje
– jeśli zmiksujesz blenderem , to będzie potrzeba dolać rosołu/wody , bo fest gęsta wyjdzie
– to czarne na powierzchni zupy , to nie jest majeranek :p – to czosnek niedźwiedzi , trochę dodałem , bo lubię

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*