Potrzeba na 4-5 porcji
– litr rosołu – przepis TU
– 0,2 wędzonego mięsa lub kiełbasy ( ja dałem kawałek wędzonej szynki, wędzony boczek też będzie kozacki 🙂 )
– litrowy słoik ogórków kiszonych
– 1 marchewka
– 1 brukiew lub średni ziemniak
– 1 pietruszka
– 2 cebule
– 4 ząbki czosnku
– 2 liście laurowe
– 5 kulek ziela angielskiego
– sól ,pieprz
– 2 łyżki tłuszczu – masła klarowanego ,lub smalcu
Wykonanie :
– cebulę i czosnek obrać , pokroić jak kto umie
– marchew , pietruszkę i brukiew/pyrę obrać i pokroić w kostkę
– mięso/ kiełbasę pokroić w kostkę
– zróbmy to szybko i bezboleśnie
– bierzemy garnek ze 4 litrowy
– wrzucamy tłuszcz
– zapalamy ogień pod garnkiem , rozgrzewamy
– na gorący tłuszcz wrzucamy mięso
– smażymy z 2 minuty
– dorzucamy cebulę z czosnkiem
– smażymy z 4 minuty – mieszamy po drodze kilka razy
– dorzucamy warzywa – marchew, pietruszkę , brukiew( lub ziemniaka )
– zasmażamy z 5 minut – ze dwa razy mieszamy
– zalewamy rosołem
– dajemy przyprawy
– przykrywamy pokrywką
– ustawiamy średnio- mały płomień i gotujemy 20 minut
– w tym czasie wyjmujemy ogórki ze słoika
– kroimy je w kostkę , albo w półksiężyce , albo w kółka , jak kto chce/lubi
– podnosimy pokrywkę , dorzucamy ogórki i dolewamy wodę po ogórach ze słoika
– gotujemy 5 minut
– próbujemy , doprawiamy jak mało słone i pieprzne
– finisz , można jeść :p
Uwagi :
– zazwyczaj robię tą zupę wykorzystując wodę po kiełbasie , którą gotowałem na śniadanie :p Wiadomo , że jeśli gotowałem jedną kiełbasę to sobie temat odpuszczam , ale jeśli rano zgrzałem 4 kiełbasy w pół litra wody , to ta woda jest świetnym materiałem , żeby ją dolać do takiej zupy
A skad brac pewne kiełbasy, boczki i wędliny?
szukać , pytać , rozglądać się , sąsiadów podpytywać , znajomych , lub zamawiać z netu ( ale drogo mają ) . Ja szukam , pytam i po mięso jadę od 15 do 80 km w jedną stronę . Poza tym robię też sam dużo rzeczy ,np. szynki z szynkowarów, kiełbasę , zbudowałem wędzarnię z beczki stalowej na działce itd .
http://paleodlaopornych.blogspot.com/search/label/Podstawowe%20sk%C5%82adniki%20da%C5%84