Dżem z dyni, potrzeba na 4 porcje :
– 0.7 kg dyni
– 0.7kg jabłek( użyłem “Ligol ” )
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1 goździk
– 1 cytryna
– 200 gram masła kokosowego z TEGO przepisu
– blender ręczny
Wykonanie :
– jabłka obrać obieraczką , lub nożem ze skórki
– pokroić jabłka w grubą kostkę ( gniazdo nasienne/ogonek/pestki/ obierki – wyrzucić )
– dynię pokroić w mniejsze kawałki i nożem obrać skórkę
– zważyć na wadze , żeby było tyle samo jabłek i dyni ( ja odważyłem po 0.5 kg tego i tego )
– wrzucić do garnka
– wlać do garnka 1/4 szklankę wody z kranu
– włączyć gaz
– postawić garnek na ogniu
– dodać goździka , cynamon
– przykryć pokrywką
– na małym ogniu gotować 10 minut
– podnieść pokrywkę i zamieszać
– przykryć pokrywką i gotować 10 minut
– podnieść pokrywkę , pomieszać
– gotować 10 minut bez przykrywania
– zestawić z ognia
– wyjąć goździk
– zmiksować blenderem
– wystudzić (jest zimno , to wystawiłem na balkon na 15 minut )
– cytrynę przekroić na pół , przez sitko wycisnąć sok z cytryny do garnka z pulpą dyniowo-jabłkową
– do kieliszków nakładamy 2 łyżki dżemu dyniowego na przemian z łyżką masła kokosowego
Uwagi :
– dynię miałem z piwnicy , z moich zapasów z jesiennych zbiorów z ogródka , ale w warzywniakach widziałem że jeszcze dynie mają 🙂
– jak widać na zdjęciu z garnkiem kawałki pokrojone są grubo , nie trzeba się męczyć i tak się rozgotują
– jeśli masło kokosowe jest twarde , to włożyć pojemnik w którym ono jest do garnka z gorącą wodą na kilka minut i pomieszać aż się zrobi luźne i da się nakładać
Tak wygląda przygotowany garnek do gotowania dżemu
Dżemik dyniowy rozprowadzony na maśle kokosowym