Potrzeba na dwie porcje :
– 0,25kg boczniaków – czyli jedna tacka
– 1/2 pora ( tej bielszej części )
– pół główki czosnku
– 2 garści rukoli
– 1 cykoria
– 1 papryka
– 3 łyżki masła klarowanego
– sól, pieprz
Wykonanie :
– por przekroić wzdłuż na pół
– wypłukać każdy liść pod bieżącą wodą , żeby piasku nie było
– pokroić w paseczki
– czosnek obrać i pokroić jak kto umie
– z cykorii poodrywać listki
– paprykę przeciąć na pół , wyrzucić gniazdo nasienne z pestkami
– pokroić paprykę jak kto umie
– boczniaki pokroić na połówki , lub , jak są duże na ćwiartki
– na dużej patelni rozgrzać masło
– wrzucamy pokrojone grzyby
– smażymy 2 minuty
– mieszamy
– smażymy 2 minuty
– dorzucamy por
– mieszamy
– przykrywamy pokrywką
– zmniejszamy gaz na mały płomień
– dusimy 5 minut
– na talerze kładziemy garść rukoli
– na nią cykorię
– przekładamy boczniaki z porem na talerze
– dodajemy paprykę
Uwagi :
– ja zamiast sosu używam surowe żółtka , ale jeśli ktoś nie lubi, lub nie może , to użyć można sosu winaigrette z TEGO przepisu
– tą zieloną część pora najczęściej zużywam do zup , głównie rosołu
Pawle, rewelacyjne danie 🙂 Ja jeszcze całość delikatnie skropiłam sokiem z cytryny i nie dałam papryki(psiankowate wykluczone przy Hashi).
pozdrawiam serdecznie 🙂
jagoda
Dlatego zrobilismy Asi test na nietolerancje pokarmowe . Asia ma hashi,ale ma nietolerancje na cytryne a paprykę może jeść. Każdy organizm troszkę ma inny 😉