Sałatka z wędzoną makrelą i avokado

Potrzeba na jedną porcję :
– 1/4 makreli
– 1 pomidor
– 1/4 sałaty lodowej ( jak jest duża to mniej )
– 1 czerwona cebula
– 1/2 avokado
– 1/3 szklanki sosu winaigrette z TEGO przepisu

Wykonanie :
– makrelę obrać ze skóry i powyjmować ości , najlepiej łapkami po kawałku przeglądać czy nie czai się zdradziecka ość
– pomidora umyć i pokroić jak kto umie
– cebulę obrać i ukroić z niej 3-4 w miarę cienkie plastry
– avokado obrać i pokroić w kostkę ( lub łyżeczką wydłubywać ostrożnie po trochu ze skórki )
– sałatę podrzeć palcami i położyć na talerz
– na sałatę położyć pomidory, avokado, makrelę
– polać sosem
– na górę położyć krążki cebuli

Uwagi :
– do dekoracji użyłem kwiatów rozmarynu
– śmiało można do tego jeszcze na górę wrzucić jajko ( np. sadzone )
– można by też posypać czymś , np. sezamem , czy słonecznikiem
– jeść ostrożnie i uważać na ości 🙂

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*