Sałatka była szykowana na sylwestra , bardzo dobrze komponowała się z pieczenią wieprzową . Jednak dziś rano jako lżejsze śniadanie też mi bardzo podeszła . Bardzo fajnie łączy się z z mięsem , jak i bardzo dobrze smakuje sama
Potrzeba na 4-5 porcji :
– 1 seler naciowy
– 2 gruszki
– 2 garści orzechów laskowych
– 2 garści łuskanego słonecznika
– 1/2 szklanki majonezu z TEGO przepisu
– sól , pieprz
– łyżka miodu
– 3 łyżki octu jabłkowego
Wykonanie :
– seler naciowy położyć na desce i odciąć “dupkę ” czyli z centymetr tej części gdzie łodygi/liście trzymają się ze sobą i porozdzielać je
– każdą łodygę/liść wypłukać pod bieżącą wodą
– położyć na desce i kroić w półksiężyce , nie musi być drobno , tak pół centymetra szerokości będzie ok
– pokrojony seler wrzucać do miski
– gruszki umyć pod bieżącą wodą i pokroić w kostkę , dorzucić do miski
– orzechy i słonecznik dodać do miski
– dodać majonez
– dodać sól, pieprz i ocet
– zamieszać
– spróbować
– doprawić do smaku , dodać miód i zamieszać
Uwagi :
– jeśli uważacie że sałatka jest słodka ( gruszki są słodkie ) to nie dawajcie miodu