Zrobiliście fondue czekoladowe i została wam masa czekoladowa ? Nam zawsze trochę zostaje po imprezie . Przelewamy czekoladę do miseczki i na drugi dzień , albo łyżką z miski wyjadamy :p , albo robimy takie kokosanki .
Potrzeba :
– wiórki kokosowe
– czekoladowe fondue
– trochę ziarenek z laski wanilii lub kilka kropel olejku waniliowego
Wykonanie :
– czekoladę lekko podgrzać
– jeśli macie ją w jakiejś miseczce to włóżcie do większej miseczki
– wlejcie wrzątek na około , tak żeby z połowa miseczki z czekoladą była zakryta i po chwili zacznijcie delikatnie widelcem mieszać , aż zrobi się luźna
– czekoladę mieszamy z wiórkami kokosowymi
– jeśli czekolada jest mało waniliowa to dodajemy wanilię
– zasada jest taka : ile czekolady , tyle wiórków kokosowych
– możecie formować z tej masy kuleczki
– możecie rozsmarować na desce : deskę owinąć folią spożywczą najpierw – łatwiej się zdejmie smakołyk 🙂
– czy zrobicie kuleczki , czy rozsmarujecie/uformujecie prostokąt to już wasz wybór
– następnie włóżcie swój deserek do lodówki , na dwie godziny , albo do zamrażarki chociaż na 10 minut
– zróbcie sobie kawkę na mleku kokosowym i wcinajcie deserek 🙂
Bardzo fajny pomysł! 🙂 a masz może jakiś patet na batoniki w stylu bounty?
oczywiście 🙂 proszę :
http://paleodlaopornych.blogspot.com/2014/11/bounty-kokosowe-w-czekoladzie.html